Business Hi-Tech

HP i-a cerut Patriciei Dunn sa demisioneze din functia de presedinte

25.09.2006, 19:09 22

Mark V. Hurd, directorul general al Hewlett-Packard, a anuntat demisia imediata a presedintelui Patricia C. Dunn, ca urmare a scandalului declansat de investigatiile HP asupra scurgerilor de informatii din cadrul companiei, scrie New York Times.
Plecarea abrupta a presedintelui s-a petrecut dupa ce, anterior, HP stabilise ca Patricia Dunn va demisiona la inceputul anului urmator din pozitia de presedinte al Consiliului director. Mark Hurd a declarat ca ii va lua locul acesteia si le-a cerut din nou, oficial, scuze celor a caror intimitate a fost violata. Totodata, Hurd a confirmat ca investigatiile companiei s-au abatut de la obiectivul initial si au presupus ulterior supravegherea fizica a persoanelor implicate si chiar a familiilor acestora, precum si alte operatiuni realizate sub acoperire.
Hurd a declarat ca avocatii pe care i-a angajat pentru a analiza investigatiile desfasurate de companie au scos la iveala informatii "extrem de ingrijoratoare". El a adaugat ca a primit pe e-mail, in timpul desfasurarii investigatiilor, un raport detaliat, realizat special pentru el, referitor la aceste operatiuni, dar a afirmat ca nu l-a citit. "As fi putut sa-l citesc, si ar fi trebuit sa-l citesc", a afirmat Hurd. Raportul oferea detalii inclusiv despre tehnicile utilizate pe durata investigatiilor. "Oamenii din HP nu merita un asemenea lucru si nici cei care au fost vizati", a afirmat el, citat de Financial Times. "Acum, ca se cunoaste gravitatea evenimentelor, imi asum intreaga responsabilitate pentru finalizarea si indreptarea situatiei", a incheiat Hurd.
Ex-presedintele companiei a angajat personal o firma de investigatii private pentru finalizarea controversatei investigatii declansate de HP dupa ce mai multe informatii confidentiale despre proiectele firmei au aparut in presa, scrie Financial Times. Dunn a declarat ca nu a primit permanent informatii privind evolutia la zi a investigatiilor, intrucat s-a numarat printre persoanele anchetate. Jim Brosnahan, avocatul lui Dunn, a negat orice zvon conform caruria clienta sa ar fi demisionat ca urmare a dezvaluirii implicari sale directe in investigatiile ilegale. Brosnahan a afirmat ca HP a fost fortata sa actioneze ca urmare a tensiunilor intense venite din partea media. HP a precizat ca Dunn a demisionat la cererea Consiliului director al companiei.
Alti doi angajati ai companiei, care au jucat un rol-cheie in desfasurarea investigatiei, vor parasi de asemenea HP. Cei doi sunt Kevin Hunsaker, avocat responsabil de strategia de etica a HP, si Anthony Gentilucci, manager pentru investigatii globale al companiei. Seful HP nu a dorit sa comenteze aceste informatii. HP a devenit tinta unor investigatii federale dupa ce s-a descoperit ca investigatorii au actionat ilegal pentru a obtine lista unor convorbiri telefonice private ale unor membri ai staff-ului HP, ale unor jurnalisti si ale altor persoane.
Dunn a continuat, pe de alta parte, sa isi apere pozitia, afirmand ca nu a propus metodele specifice utilizate in investigatie. Dunn si Ann Baskins - consilier general al HP - au declarat ca membri ai echipei HP de investigatii, printre care si Hunsaker, au oferit "asigurari ca tehnicile utilizate in investigatii au fost legale."
"Din pacate, oamenii pe care s-a bazat HP pentru a realiza acest tip de investigatii m-au dezamagit atat pe mine, cat si compania. Continui sa cred ca interesele HP au prioritate si de aceea am acceptat solicitarea Consiliului director de a demisiona din functie", a declarat Patricia Dunn.
Posibilitatea implicarii lui Mark Hurd, CEO si presedinte al consiliului director al HP, in scandal a condus la o scadere cu 5% la bursa din New York a actiunilor companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO