Business Hi-Tech

IBM a facut un profit de 2 mld. dolari

20.07.2006, 19:30 15

Gigantul IT american IBM a anuntat o crestere neglijabila a veniturilor, de numai 1%, pentru cel de-al doilea trimestru al acestui an, compania explicand aceste date prin executia slaba inregistrata in unele divizii de afaceri si incetinirea cererii din partea marilor companii, scrie Financial Times.
Totusi, IBM a depasit estimarile analistilor in ceea ce priveste profitul, analistii estimand ca acesta este rezultatul imbunatatirilor recente ale productivitatii, conform FT. Veniturile IBM au scazut cu 1,7%, de la 22,3 miliarde de dolari (17,8 mld. euro) la 21,9 miliarde de dolari. Rezultatul anului trecut a inclus si veniturile obtinute din vanzarea diviziei de computere personale companiei chineze Lenovo, tranzactie incheiata in luna mai, in valoare de 557 mil. $. Daca nu s-ar lua in considerare aceasta vanzare, venitul IBM a crescut cu 1%, a anuntat compania. Profitul net a fost de 2,02 mld. $ (1,6 mld. euro), in crestere cu 11% fata de intervalul aprilie-iunie 2005, depasind asteptarile analistilor, transmite Reuters.
IBM a anuntat ca veniturile obtinute din activitatea desfasurata in sectorul de software a crescut cu 5%, in timp ce venitul diviziei Microelectronics a avansat cu 45%, influentat de vanzarile de microprocesoare pentru consolele de jocuri video. De altfel, conform analistilor, rezultatele IBM au fost influentate semnificativ de vanzarile de microcipuri pentru consola de jocuri video Sony PlayStation 3.
IBM a incheiat insa mult mai putine contracte noi pentru furnizarea de servicii, iar venitul acestei divizii a scazut usor fata de perioada similara a anului trecut. Profitul net pe actiune a crescut de la 1,12 dolari, nivel inregistrat in al doilea trimestru al anului trecut, la 1,30 dolari anul acesta.
Profitul a crescut dupa ce compania si-a redus cheltuielile, prin disponibilizarea a 16.000 de angajati. IBM utilizeaza fondurile in valoare de 1,18 miliarde de dolari, economisite in urma reducerii fortei de munca, pentru investitii in alte domenii de activitate, precum divizia de software. Venitul acestei unitati a crescut puternic, atingand 4,24 miliarde de dolari in al doilea trimestru.
Totodata, IBM a anuntat ca a incheiat, in acest interval, contracte in valoare de 9,6 miliarde de dolari pentru furnizarea de servicii IT, fata de 14,6 miliarde de dolari in perioada similara a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO