Business Hi-Tech

IBM aloca 2 mld. dolari pentru finantarea proiectelor de infrastructura din Europa

27.05.2009, 18:30 18

IBM (International Business Machines), cel mai mare furnizor de servicii IT din lume, a pus deoparte 3 mld. dolari (2,14 mld. euro) pentru a finanta proiecte de infrastructura inteligenta din Europa si Asia care vor prezenta potential in a primi un pachet de stimulente financiare din partea guvernelor locale, scrie presa internationala.

Miscarea vine la scurt timp dupa ce compania americana a facut un anunt similar, cu privire la alocarea unei sume de 2 mld. dolari (1,43 mld. euro) pentru piata din Statele Unite, cautand sa castige afacerile pentru care fondurile gurvernamentale s-ar putea sa intarzie.
IBM Global Financing avea 36 mld. dolari (25,7 mld. euro) alocati in proiecte la sfarsitul anului 2008, sub forma unor masuri de finantare a proiectului si a operatiunilor de vanzare, precum si imprumuturi de bunuri in leasing in sectoarele publice si private.
Cea mai recenta miscare strategica a IBM este motivata de faptul ca si alti furnizori de infrastructuri, precum producatorii de echipamente de telecomunicatii Ericsson si ZTE, au inceput sa ofere finantari pentru consumatorii cu probleme de cash flow in contextul crizei economice mondiale.
IBM ofera acum posibilitatea achitarii ratelor la dobanzi scazute, amanarea platilor, precum si optiuni de creditare structurate pentru proiecte din zona medicala, a tehnologiei informatiei (IT) sau a chiar a traficului rutier (pentru dezvoltarea unui sistem de taxare a accesului in zonele urbane aglomerate, spre exemplu). Facilitati vor fi disponibile si pentru proiecte de o anvergura mai mica, au precizat oficialii IBM.
Finantarea este disponibila si pentru alte produse sau servicii care nu sunt dezvoltate de catre IBM, dar pentru proiecte in care este utilizata tehnologia gigantului american.
Cele 3 mld. de dolari sunt impartiti in Europa (2 mld. de dolari / 1,43 mld. euro) si Asia-Pacific (1 mld. dolari / 716.000 de euro). Cele doua miliarde de dolari anuntati pentru Statele Unite vor fi impartiti si cu Canada.
"Aceste proiecte bazate pe pachete de stimulente, precum si alte proiecte guvernamentale pentru industrii mult mai sustenabile reprezinta o oportunitate imensa pentru noi", a declarat Nick Gallop, directorul de marketing al IBM Global Financing.
"Fondurile guvernamentale, cu cea mai mare bunavointa din lume... necesita o perioada mare de timp pentru a fi alocate. Acum putem lua decizii rapide, care sa le permita companiilor sa isi demareze proiectele", a adaugat el.
"Putem folosi aceste programe de finantare pentru a face cheltuielile mult mai suportabile, dar pentru a grabi momentul in care proiectele vor trece pe break-even (nu vor inregistra nici pierderi, dar nici castiguri)", a mai spus Gallop.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO