Business Hi-Tech

Imaginea completa a impactului crizei pe telecom se va vedea la finele lunii martie

05.02.2009, 18:02 26

Cei mai mari operatori telecom de pe piata locala, respectiv UPC, Orange, Romtelecom si Cosmote, vor anunta pana la finele lunii martie rezultatele financiare pentru T4 2008 - primul trimestru in care o mare parte din companii au inceput sa acuze probleme provocate de criza financiara.

Pana in prezent doar Vodafone, al doilea jucator de pe piata locala de telefonie mobila, si-a anuntat rezultatele pentru ultimele trei luni din 2008. Compania a anuntat in continuare majorari ale numarului de clienti, insa rata de crestere a veniturilor a coborat la un minim istoric, respectiv 1%. In urma cu un an, Vodafone anunta o crestere cu 18,8% a veniturilor din servicii pentru trimestrul incheiat in decembrie 2007.
Pe masura ce contextul economic local s-a inasprit, rezultatele marilor companii din T4 - o luna care in mod traditional aducea un varf de vanzari, sunt urmarite cu atentie pentru a evalua in ce masura criza a afectat cheltuielile companiilor si persoanelor fizice.
In cazul operatorilor telecom criza nu este insa singurul factor care se va resimti in rezultatele financiare din T4. Astfel, in ultimii ani marjele de profit si ratele de crestere ale veniturilor au fost erodate puternic de reglementari, maturizarea pietelor si concurenta dura. Operatorii de telefonie mobila au impreuna peste 22 de milioane de utilizatori, din care 8,6 milioane platesc un abonament lunar. De asemenea, Romtelecom are 3 milioane de abonati pe telefonia fixa si cate 600.000 de abonati si pe televiziunea prin satelit si internet.
Daca pe telefonia fixa, si mai nou si pe telefonia mobila, ratele de crestere s-au diluat, acum segmentul pe care inca se mai vad cresteri semnificative ale numarului de clienti este cel al conexiunilor internet.
UPC Romania este urmatorul operator care isi va anunta rezultatele pentru T4 2008, pana la finalul acestei luni. Anul trecut, UPC a anuntat datele privind evolutia numarului de clienti pe 27 februarie.
Orange, cel mai mare jucator de pe piata locala de telefonie mobila, nu a anuntat inca rezultatele financiare pe 2008, insa Richard Moat, CEO al Orange, a oferit cateva detalii despre evolutia companiei intr-un interviu pentru ZF. El a mentionat ca operatorul a inregistrat in 2008 o crestere de la an la an a veniturilor si si-a mentinut profitabilitatea, dar nu si-a atins obiectivul privind numarul de clienti.
"Numarul de clienti nu a fost atat de ridicat pe cat am anticipat, dar s-a situat totusi la un nivel bun", a spus Moat. Orange estimase pentru finele anului trecut 10,6 milioane de clienti si venituri de 1,3 mld. euro.
Seful Orange nu a oferit detalii exacte privind rezultatele pe 2008, avand in vedere ca grupul France Telecom, actionarul majoritar al companiei, va anunta rezultatele financiare, inclusiv pentru operatiunile din Romania, pe 4 martie.
Grupul elen OTE, care detine impreuna cu gigantul Deutsche Telekom controlul asupra Romtelecom, Cosmote si Germanos, isi anunta de regula rezultatele financiare pentru T4 2008 la finele lunii martie. Anul trecut, grupul a publicat cifrele financiare pentru T4 2007 pe 20 martie.
Companiile Telemobil (Zapp) si RCS& RDS, care sunt detinute de investitori privati si care nu sunt listate pe bursa, nu anunta la intervale prestabilite date financiare.
 
Cand anunta rezultatele financiare
 
  • 27 februarie - UPC
  • 4 martie - Orange
  • 20 martie - Romtelecom, Cosmote
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO