Business Hi-Tech

In fiecare moment, 350.000 de romani descarca ilegal muzica si filme de pe net. De ce risca?

In fiecare moment, 350.000 de romani descarca ilegal muzica si filme de pe net. De ce risca?
12.08.2009, 00:00 305

La pranz, noaptea dupa ora trei sau dimineata la sapte - intervale orare cand e de presupus ca numarul celor care sunt conectati la internet este mai mic, cel putin cateva sute de mii de calculatoare din Romania ruleaza un program precum DC++, care permite un schimb relativ usor de continut ilegal precum muzica sau filmele, arata statisticile de pe site-urile care tin evidenta comunitatilor de utilizatori. Datele provin de pe site-ul www.dchubs.ro, care ofera informatii despre comunitatile de utilizatori DC++ din Romania.

"Mi-am instalat DC++, apoi am inceput sa copiez la greu date de acolo si usor, usor mi-am umplut HDD-ul. Dupa ce am depasit 200 GB in share, toata lumea era calare pe mine si descarca de la mine in draci, zi lumina (...) mai ales ca imi tin calculatorul pornit 24/7", povesteste utilizatorul "Aonline", pe unul dintre forumurile portalului local softpedia, cat de repede a epuizat capacitatea de stocare a unui hard disc de 250 GB - o "cantitate" mare chiar si dupa standardele actuale de echipare ale unui PC.

 

eMusic.com: putin peste 100 de clienti din Romania dupa trei ani

Povestea de mai sus poate fi replicata cu usurinta in sute de mii de case din Romania, unde cel putin un calculator, care adesea merge non-stop, are instalat un program de tipul DC++. In atare conditii, carora li se adauga si faptul ca marea majoritate a magazinelor online de muzica si filme din lume resping din start clientii din Romania, comertul legal cu piese muzicale reprezinta o activitate exotica.

Cathy Nevins, vicepresedinte pentru comunicare a eMusic.com, unul dintre cei mai mari retaileri mondiali de muzica si unul dintre putinele magazine online care accepta comenzi din Romania, spune ca numarul de clienti din Romania este unul infim din intreaga baza de 400.000 de utilizatori.

"Am adaugat Romania in lista de tari in care operam in septembrie 2006, pentru ca am vrut sa le oferim fanilor muzicii din Europa alternative la iTunes si Napster. (...) Avem un numar foarte mic de clienti din Romania - putin peste 100. Nu stim daca baza de clienti a fost afectata de criza economica", a declarat Nevins pentru ZF.

eMusic ofera muzica sub forma unor abonamente lunare, care permit descarcarea unui numar fix de piese muzicale. Spre exemplu, pentru cel mai ieftin abonament, de 12 euro, un client poate descarca 24 de piese in format MP3.

Achizitia unui astfel de abonament este insa, dupa cum o arata si datele eMusic, o raritate - mai ales in conditiile in care marile nume din aceasta industrie - precum Apple iTunes - refuza din start clientii din Romania, chiar daca au bani si vor sa ii cheltuie pentru continut. Dar cum s-a ajuns in situatia in care pentru marea majoritate a tinerilor din mediul urban, daca nu chiar pentru toti cei care au un calculator acasa, descarcarea de filme si muzica de pe net este ceva firesc?

 

Romanii au trecut de la "nimic" la "internet de mare viteza si DC++"

Florin Grozea, membru al trupei Hi-Q, dar in acelasi timp si proprietar al unei case de discuri, al unui magazin de muzica online si al unui portal prin care difuzeaza muzica pe web, spune ca situatia este explicabila pentru ca romanii au trecut de la "nimic la DC++".

"Romanii au ars etape si nu au trecut niciodata prin 'perioada iTunes', cum s-a intamplat in Statele Unite sau Europa Occidentala. Noi am trecut de la nimic la internet de mare viteza, DC++ si torrente. Iar romanii nu au avut niciodata posibilitatea de a cumpara muzica de pe magazine online. Atunci de ce sa ne suparam ca marile magazine online de muzica au putini clienti din Romania? Romanii nu stiu ca exista aceste posibilitati, nu au cultura acestui lucru. Romanii au avut in primul rand acces la DC++ si internet de mare viteza inainte de orice altceva", spune Grozea.

Transformarea utilizarii acestui tip de programe intr-un fenomen de masa in Romania a adus recent si prima condamnare a unui tanar la plata unei amenzi de 3.000 de euro pentru muzica pusa la dispozitie prin internet. Alti 1.000 de romani sunt in acest moment in faza de urmarire penala, dar cum va putea fi stavilit acest fenomen, care implica sute de mii de romani in fiecare zi? Ar fi intrarea iTunes in Romania o solutie?

 

iTunes nu are nicio sansa in Romania, pentru ca ar veni prea tarziu

Grozea crede ca Apple nu mai are in acest moment nicio sansa pe piata locala. "Daca iTunes vine acum in Romania este prea tarziu. Ar veni cu 10 ani prea tarziu, nu mai au cum sa inregistreze succes acum. Solutiile pentru situatia actuala de pe piata sunt mai multe. Una dintre ele o reprezinta oferte diverse si compatibile cu modelul ro-manesc. Un exemplu este cel al site-urilor care iti permit sa asculti online muzica nelimitat sau care iti permit sa descarci muzica nelimitat in schimbul unei taxe lunare. O solutie sunt si portaluri ca eok.ro care se sustine prin publicitate si ofera muzica legal. Trebuie sa intelegem ca nu mai putem schimba cultura: noi trebuie sa le oferim oamenilor ceea ce vor ei, nu ceea ce vrem noi. Oamenii sunt cei care dicteaza ce se intampla."

Vanzarile locale de muzica online sunt evaluate la cel mult 150.000 de euro pe an, in timp ce comertul cu produse IT&C trece de 100 mil. euro.

"Numarul mare de utilizatori de torente, de DC++? Este o concurenta indirecta foarte mare si un fenomen care nu poate fi stopat nici in Romania, asa cum nu s-a reusit nici in alte tari din lume. Nu poti decat sa reglementezi si sa vii cu metode inovative, asa cum a fost la vremea sa vanzarea la melodie", comenteaza Radu Apostolescu, co-fondator al celui mai mare magazin online din Romania.

Apostolescu spune ca eMag ia in calcul intrarea pe vanzarea de muzica, filme si carti prin internet dar in acest moment nu exista un plan concret in acest sens. "Retailul online de carte, de muzica e un business complet diferit fata de cel IT, decat orice produs care este vandut intr-o cutie. Are o alta dinamica si alte principii", subliniaza el.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO