Business Hi-Tech

In plina criza financiara, Microsoft surprinde analistii si investitorii raportand rezultate peste asteptari

In plina criza financiara, Microsoft surprinde analistii si investitorii raportand rezultate peste asteptari

Steve Ballmer, CEO al Microsoft, este la un pas de a aduce divizia de jocuri a companiei pe profit pentru primul anul fiscal intreg. Din 2001, divizia a inregistrat pierderi cumulate de 7 mld. $

28.01.2008, 18:13 26

Cotatia titlurilor companiei s-a apreciat cu pana la 5,3% in timpul sedintei de tranzactionare, inchizand in crestere cu 1,2%, la 33,64 dolari (22,84 euro), cel mai ridicat nivel atins de la sfarsitul lunii octrombrie.
Microsoft a inregistrat o evolutie puternica in al doilea trimestru fiscal, incheiat in luna decembrie a anului trecut, raportand o crestere de 79% a profitului net, la 4,71 mld. dolari (3,25 mld. euro), sau 50 de centi pe actiune. Veniturile companiei au totalizat 16,4 mld. dolari (11,32 mld. euro), cu 30% mai mult fata de perioada similara a anului trecut.
Rezultatele anuntate de catre Microsoft au depasit estimarile analistilor, care se asteptau la un profit de 46 de centi pe actiune (4,35 mld. dolari / 3 mld. euro) la vanzari de 15,93 mld. dolari (10,98 mld. euro).
Chris Liddell, directorul financiar al Microsoft, a precizat ca avansul vanzarilor pe piata PC-urilor a ajutat rezultatele companiei si a contribuit la diminuarea efectelor declinului economic. Liddell a adaugat ca aproximativ 60% din veniturile Microsoft sunt generate in afara continentului nord-american, compania fiind astfel mai putin afectata de evolutia pietei americane.
Investitorii au asteptat cu interes si estimarile gigantului software pentru intreg anul fiscal 2008, pentru a constata daca Microsoft poate mentine ritmul puternic de dezvoltare inregistrat la sfarsitul anului trecut. Recentul declin al economiei in Statele Unite a determinat anularea castigurilor la bursa inregistrate de Microsoft in primul trimestru. Oficialii companiei au anuntat ca se asteapta sa obtina un profit net de 1,85 - 1,88 dolari pe actiune in anul ce se incheie pe 30 iunie 2008, comparativ cu estimarea anterioara de 1,78 - 1,81 dolari, respectiv nivelul de 1,81 dolari anticipat de catre analisti.
Microsoft si-a majortat, de asemenea, tinta privind veniturile obtinute in anul fiscal 2008, de la 58,8 - 59,7 mld. dolari (40,6 - 41 mld. euro) la 59,9 - 60,5 mld. dolari (40,7 - 41,1 mld. euro). Analistii au estimat vanzari de 59,4 mld. dolari (40,3 mld. euro).
"Este foarte interesant faptul ca Microsoft are asteptari atat de optimiste si ca nu se asteapta la o stagnare a ritmului de crestere al vanzarilor", a declarat Paul Meeks, directorul de cercetare al L. R. Burtschy. Analistii de la Goldman Sachs si RBC Capital Markets si-au majorat rating-ul acordat actiunilor Microsoft dupa anuntul companiei.
Un important factor care a contribuit la ascensiunea Microsoft in al doilea trimestru il reprezinta vanzarile consolei de jocuri video Xbox 360. Potrivit oficialilor companiei, perioada de sarbatori a determinat consumatorii sa cheltuiasca mai multi bani pe console si pe titluri precum Halo 3, care a fost cel mai bine vandut joc al anului trecut.
Compania a vandut circa 4,3 milioane de console Xbox 360 in T2, directorul executiv Steve Ballmer apropiindu-se din ce in ce mai mult de obiectivul final de a trece divizia de jocuri pe profit pentru primul an fiscal intreg. Aceasta a inregistrat pierderi de 289 mil. dolari (196,2 mld. euro) in perioada similara din 2007 si peste 7 mld. dolari (4,75 mld. euro) din 2001.
Microsoft se asteapta ca profitul diviziei sa atinga 43 - 45 de centi pe actiune trimestrul acesta, la vanzari de 14,3 - 14,6 mld. dolari (9,71 - 9,91 mld. euro), in linie cu estimarile analistilor.
In ceea ce priveste segmentul de PC-uri, Microsoft a anuntat ca vanzarile sistemului de operare Windows si ale suitei de aplicatii Office au avut de castigat in urma cresterii in general a pietei de PC-uri.
"In luna decembrie, cand toata lumea se temea ca ne aflam deja in recesiune, piata de computere personale a crescut cu 15%, un ritm deloc lent", a adaugat Liddell. Divizia Microsoft responsabila de software pentru consumatori a raportat o crestere de 68% a vanzarilor in T2, la 4,34 mld. dolari (2,99 mld. euro).
Liddell a precizat ca acest avans s-a datorat in mare parte faptului ca Microsoft a reusit sa convinga producatorii de PC-uri sa preinstalaeze pe sistemele lor versiuni mai scumpe ale sistemului de operare Windows Vista. Circa 25% din licentele Vista vandute in ultimul trimestru au fost solutii de buget, a adaugat Liddell.
Vanzarile diviziei de business Microsoft, care include suita Office, au urcat cu 37% in al doilea trimestru, totalizand 4,81 mld. dolari (3,32 mld. euro), cu circa 200 mil. dolari peste estimarile analistilor de la UBS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO