Business Hi-Tech

În trei ani am putea ajunge la afaceri de 100 mil. € în România, spune S&T - cel mai mare furnizor de servicii IT din regiune

În trei ani am putea ajunge la afaceri de 100 mil. € în România, spune S&T - cel mai mare furnizor de servicii IT din regiune

Autor: Adrian Seceleanu

12.09.2010, 23:49 104

Grupul austriac S&T, cel mai mare furnizor de servicii ITdin regiune, ar putea ajunge în trei ani la afaceri de 100 demilioane de euro în România, pe măsură ce companiile locale îşi vorrelua investiţiile în tehnologie, dar şi pe fondul unor proiectedesfăşurate la nivel regional.

"Dacă nu vom asista la o nouă prăbuşire a economiei, în trei anide zile vom ajunge cu siguranţă la un business de 100 de milioanede euro în România. Anul trecut, afacerile S&T România au fostpuţin sub 60 de milioane de euro", a declarat într-un interviuexclusiv pentru ZF Thomas Streimelweger, CEO şi fondator algrupului.

Grupul S&T, singurul furnizor IT cu o prezenţă extinsă înţările din Europa Centrală şi de Est, a avut anul trecut afaceri de411 mil. euro şi este cel mai mare jucător de pe piaţa de profildin România.

Streimelweger îşi bazează estimările optimiste privind evoluţiabusinessului din România atât pe poziţia puternică a grupului înregiune - un atu în câştigarea unor clienţi internaţionali care auoperaţiuni în ţările din Europa Centrală şi de Est, cât şi pefaptul că "inevitabil" atât statul român, cât şi companiile locale- de la bănci şi operatori telecom până la companii din producţie -vor investi din ce în ce mai mult în IT.

De altfel, în ziua interviului cu ZF şeful S&T se afla înRomânia împreună cu reprezentanţii unei companii telecom din Asia,care vizitau - împreună cu managementul grupului austriac, maimulte ţări din regiune pentru a lua o decizie privind o eventualăinvestiţie. "Suntem în discuţii avansate cu un operator telecomasiatic foarte important care are două obiective. Ei vor săinvestească în Europa şi consideră foarte potrivit pentru acestlucru estul continentului. Companiei respective i s-a părut foarteinteresant că S&T are o prezenţă foarte puternică în atât demulte ţări din regiune. În al doilea rând ei au observat că trebuiesă intre pe piaţă oferind mai mult decât o linie fixă sau oconexiune la internet, respectiv şi servicii IT sau software. Ei,probabil, nu pot vorbi în numele lor, ar putea lua decizia de aface o investiţie mare, prin construcţia unui data center având învedere că outsourcingul este un trend deja foarte puternic înEuropa Occidentală, care se extinde şi către ţările din aceastăregiune".

Streimelweger susţine că operatorul asiatic nu este singurulexemplu de companie care apelează la grup din cauza expertizeiputernice la nivel regional, iar acest tip de business este celcare poate propulsa afacerile S&T în România.

Saltul afacerilor S&T România ar putea veni şi dintr-oimplicare mai mare a grupului austriac pe piaţa locală, prindeschiderea unui centru de servicii în care s-ar putea ajunge,într-un scenariu optimist, la câteva sute de angajaţi.

"Vedem anumite zone în România unde va trebui să apară câtevacontracte importante. Este vorba de telecom, de banking, petrol(OMV-Petrom), în construcţia de maşini, dar văd de asemeneaposibilităţi de a folosi România ca un centru nearshore. Am studiatacest lucru de mai multe ori în ultima vreme şi am comparat Româniacu alte oportunităţi precum India, Vietnam sau China şi amconstatat că dacă realizezi o analiză cost-beneficii atunci Româniase plasează foarte bine, având în vedere faptul că aici găseşti cuuşurinţă vorbitori a câteva zeci de limbi diferite - de lafranceză, italiană, germană, până la rusă".

Directorul spune că momentan nu s-a luat o decizie, dar aenumerat motivele pentru care România ar fi locaţia aleasă pentrudeschiderea centrului. "Demarăm un proiect de o asemenea anvergurăprecum un centru nearshore doar pe baza comenzilor, a proiectelorpe care estimăm că le vom avea. Dar dacă un asemenea proiect apareşi ar fi nevoie de deschiderea unui asemenea centru nu am suna laS&T Polonia sau S&T Croaţia, ci am suna în mod sigur înRomânia - cel puţin din punctul de vedere al situaţiei existente înacest moment. Dintre toţi factorii luaţi în calcul la o asemeneadecizie - oamenii, costurile, infrastructura, România este cea maibună locaţie posibilă. E prea devreme să discutăm despre angajări,însă - dacă vom decide să facem acest lucru, vom fi foarteambiţioşi şi am putea ajunge la sute de angajaţi. Poate nu este celmai bun citat într-un asemenea moment când nu există nimic concretîn acest sens dar în general cred că se pot face economii de scalăşi cu cât este un centru mai mare cu atât este mai bine. Facieconomii mai mari când ai operaţiuni mai mari."

O eventuală decizie de a investi este determinată şi deamploarea businessurilor locale ale giganţilor IT americani HP,IBM, Microsoft sau Oracle - care au câteva mii de angajaţi pe planlocal în mai multe centre de servicii.

Când pe piaţă sunt atât de mulţi oameni angajaţi deja la giganţiIT precum cei menţionaţi, este greu de crezut că nu vei putea găsila un moment dat oamenii pe care îi cauţi, chiar dacă ai putea finevoit să ai nişte costuri mai mari pentru acest lucru, îşi facecalculele Streimelweger. "E greu probabil să atragi oameni de lacompanii ca Oracle sau Microsoft dacă ei sunt bine plătiţi şilucrează într-un mediu bun, dar în general din numărul de oamenicare ating un asemenea nivel înalt de educaţie, un asemenea nivelprofesional, există o rată de plecări.

O companie poate deschide spre exemplu o nouă linie de businesscu o nouă specializare care poate da o nouă şansă unui asemeneaspecialist. Sigur că trebuie să plăteşti mai mult sau să oferi unalt tip de bonificaţie, dar diferenţa majoră este că în România nuse pune problema că acest tip de oameni nu există, ci că existăzeci de mii de oameni care sunt disponibili pe piaţă într-un felsau altul. Aceasta pare să fie o calitate specială a pieţei dinRomânia.

Polonia, spre exemplu, este o ţară atât de mare şi totuşi nugăseşti activităţi de o asemenea dimensiune în ţară. Există uncentru de dezvoltare Motorola de mari dimensiuni în Polonia careare 800 de oameni şi acesta este cel mai mare centru de tip".

Aveţi un sistem de educaţie bun

Şeful grupului S&T, care se declară un bun cunoscător alRomâniei, insistă de altfel că pentru companiile internaţionalepiaţa locală este şi va fi în continuare un "excelent" rezervor deresurse umane. "Ştiu, pentru că sunt foarte familiar cu România, căţara a avut în trecut o industrie extrem de diversificată - de laproducţie de avioane până la o centrală nucleară, textile şicapacităţi ridicate de producţie de mobilier. Cred că România,indiferent de impactul pe care l-a avut comunismul, a avut unsistem de educaţie foarte bun. Cred că şcolile de matematică, defizică, deşi aveau un acces limitat la tehnologie - din cauzaperioadei istorice - erau la un nivel foarte înalt din punct devedere ştiinţific, al educaţiei şi al durităţii sistemului deeducaţie, al provocărilor care trebuiau înfruntate din şcoală pânăîn universitate".

Streimelweger a relatat şi faptul că poziţia câştigată de grup,de a fi cel mai mare furnizor IT pentru grupul austriac OMV, apornit de la un contract câştigat în România cu Petrom (companiaachiziţionată de OMV). "Suntem cel mai important furnizor deservicii IT pentru grupul OMV, din punct de vedere global. Dardrumul către această poziţie a pornit la Petrom, care a reprezentatpentru noi prima relaţie de business cu grupul OMV. Pentru cărelaţiile contractuale au evoluat foarte bine în România, amcâştigat contracte cu OMV şi în Austria, iar acum lucrăm cu grupulîn mai multe ţări. Când am câştigat contractul cu Petrom amconcurat împotriva tuturor - IBM, HP, Siemens - toată lumea a vrutacest contract. Faptul că am câştigat contractul cu Petrom aratăcalitatea oamenilor şi a managerilor noştri. Sigur că acum culegemşi roadele faptului că am intrat în România foarte devreme, în anul1994, când piaţa era încă foarte mică".

Companiile îşi vor externaliza serviciile IT pentru cătrebuie să taie costurile

Contractele prin care companiile îşi vor externaliza tot maimult activităţile IT, aşa cum a început să procedeze OMV - Petromspre exemplu, vor deveni ceva obişnuit şi astfel vor contribui lacreşterea veniturilor companiei, crede directorul executiv alS&T.

"Criza practic a declanşat fenomenul pentru că toată lumea cautăacum metode de reducere a costurilor şi astfel outsourcingul esteacum pe buzele tuturor. Acest subiect nu exista acum doi ani,pentru că atunci toate companiile ar fi vrut să-şi cumpere toateechipamentele şi toate aplicaţiile, pe care să le deţina îninterior. Brusc însă companiile se uită cum pot să-şi diminuezecosturile, cum pot să-şi reducă personalul, cum să taie dininvestiţii. Este un progres interesant. Este o tendinţă care esteîncurajată de companiile multinaţionale, care sunt obişnuite să-şiexternalizeze unele activităţi. În vest vedem de asemenea şi cumbănci de mari dimensiuni îşi externalizează complet uneleoperaţiuni: UBS, CreditSuisee. Eu cred că acest fenomen va ajungeşi aici. Oamenii vor obosi să se mai ocupe de aceste activităţi. Unexemplu este grupul Erste: ei angajează 2.000 de oameni ladepartamentul IT. Tehnologiile IT sunt importante pentru businessullor de bază, dar aceasta nu este cu siguranţă principala activitatea grupului. Aceşti oameni încep să se gândească dacă este necesarsă deţină acest tip de structură internă sau dacă n-ar fi mai binesă cumpere aceste lucruri sub forma unui serviciu. Noi generămeconomii de scală, pentru că noi lucrăm cu 30 de clienţi şi nucumpărăm decât o singură dată echipamentele şi angajăm o singurădată oamenii, astfel că suntem mult mai eficienţi."

De altfel, şeful S&T crede că şi băncile - care au amânat înultima perioadă investiţiile, vor fi nevoite să recupereze.

"Cred că în acest moment băncile încă nu au alocate bugete, daroperatorii telecom, spre exemplu, nu au oprit investiţiile pentrucă nu au ce face, altfel ar dispărea. Dar şi băncile, de îndată ceveţi sta în faţa unui ghişeu şi va dura mai mult de 20 de secundepână când se va realiza o operaţiune simplă, atunci şi băncile vatrebui să reia investiţiile. Băncile pot amâna investiţiile un ansau doi, dar nu şi timp de trei ani. Ar fi un ciclu prea lung. Înorice caz, când băncile vor reîncepe investiţiile, cheltuielilechiar ar putea fi «extreme» pentru că ele va trebui să recuperezetimpul pierdut."

Compania mizează şi pe proiecte generate de sectorul public,având în vedere că presiunea pentru implementarea acestui tip desisteme va veni şi din partea UE, dar şi pentru că administraţia vadori să ţină pasul cu evoluţiile din regiune, credeStreimelweger.

În ce priveşte evoluţia afacerilor companiei în primul semestruîn România, Thomas Streimelweger spune că acestea au "suferit": "Înce priveşte evoluţia din România, vă pot spune că am suferit încontinuare în prima jumătate a acestui an. Profitul va fi uşor înscădere în prima jumătate a anului pentru operaţiunile din România,dar în a doua jumătate a anului situaţia va fi cu siguranţă maibună. Vom obţine un nivel de profitabilitate, la finele anului, lafel ca în anul precedent. Nu va fi un record, dar nu vom înregistraun nou declin".

  • Thomas Streimelweger a fondat compania S&T în 1987 şi s-aocupat de listarea la bursă în 1998
  • El este cel mai important acţionar individual al S&T, cu unpachet de 28% din acţiuni
  • Anterior, Streimelweger a mai lucrat pentru Hewlett Packard,AWT / Creditanstalt, Mannesmann Rexroth şi Renault.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO