Business Hi-Tech

Inca un pas spre televiziunea personala

12.05.2004, 00:00 15



Avantajul clar al camerei video SV-AV50, lansata de Panasonic in aceasta primavara, e ca va poate insoti oriunde. De dimensiunile unui telefon mobil, SV-AV50 sta confortabil in buzunar de pantalonul. Doamnele o pot strecura in poseta fara probleme. In vacante poate fi purtata agatata de gat cu un snur. Dimensiunile liliputane - este mai subtire decat un pachet de carti de joc - va permite sa filmati sau sa fotografiati discret.



Daca sunteti totusi observat, pregatiti-va pentru o avalansa de intrebari pentru ca SV-AV50 e asemenea unui nou model de automobil: atrage atentia prin aspectul total neobisnuit in comparatie cu veteranele greoaie si masive.



Desi mica, SV-AV50 stie sa faca o multime de lucruri: in afara de filmat si fotografiat, functioneaza ca reportofon, ca video player si ca music player.



Unul dintre secretele performantei de a face atat de multe consta in faptul ca inregistrarea fisierelor audio-video se face de cardurile de memorie SD, de dimensiunile unui timbru dar care pot ajunge la capacitati de inmagazinare remarcabile, dar care necesita o investitie suplimentara de, sa spunem, 100 USD.



Functiile si setarile sunt controlate de un confortabil dispozitiv jog ball. E de ajuns sa plimbati degetul pe acest "buton" si camera va indeplineste dorintele. Un dezavantaj al dimensiunilor pitice ar fi ca persoanele cu degetele mai groase si neindemanatice intampina oarece dificultati la inceput. Chestie rezolvabila prin antrenament. De asemenea, primele inregistrari pot fi ratate, pana cand utilizatorul invata sa nu tina degetul in raza obiectivului cat un sambure de cireasa.



Inregistrarea video se face in format MPEG4, la dimensiunile de 320x240 pixeli, 30 de cadre pe secunda (standard TV), fara tremur al imaginii. Avem si optiunea de filmare pe timp de noapte, insa calitatea imaginii nu se compara cu cea a filmarilor din timpul zilei.



Camera este livrata cu un soft de imagine, SD-Movie Stage, o alternativa interesanta la Windows Movie Maker, care va permite sa montati si editati inregistrarile video pe computer, fara mare bataie de cap.



In privinta fotografiilor, camera are o rezolutie de 2 megapixeli, acceptabila avand in vedere dimensiunile aparatului, la fel ca si zoomul digital este de 2,5x. Apropo de zoom, acesta functioneaza in timpul inregistrarii numai pentru foto, nu si pentru video; daca filmezi, fiecare adaptare a zoomului presupune o intrerupere, ceea ce poate fi pentru unii frustrant.



SV-AV poate fi folosita si ca music player, redand fisiere in formate digitale AAC si MP3, la o calitate deosebita datorita sistemului extra bas S-XBS.



Si daca ne-am oprit la divertismentul multimedia, cardul de memorie SD primeste si inregistrari video de la un intermediar cum ar fi recorderul DVD Panasonic DMR-E100. De pilda, in drum spre serviciu, in metrou, puteti (re)vedea pe ecranul LCD al SV-AV50 o emisiune TV difuzata cu o seara inainte, inregistrata pe DVD recorder si transferata apoi usor de cardul SD.



Concluzia ar fi ca SV-AV50 este una dintre reusitele generate de obsesiile actuale ale marilor producatori de electronice: miniaturizare incredibila si cat mai multe functii intr-un singur echipament.



O problema ar fi pentru unii pretul la care o gasim in Romania, de circa 750 de euro, fata de pretul recomandat de producator in Occident, de 449 euro. O diferenta generata de aberanta plasare autohtona a unor echipamente multimedia la categoria bunuri de lux si taxate ca atare. victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO