Business Hi-Tech

Inlocuirea bateriilor Nokia costa 172 mil. $

27.08.2007, 17:39 14

Compania finlandeza Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a anuntat ca Matsushita Electric Industrial va suporta costuri de pana la 172 mil. $ (126,6 mil. euro) pentru inlocuirea celor aproximativ 46 de milioane de baterii Nokia ce prezinta risc de supraincalzire.
Nokia a anuntat la inceputul lunii august ca va inlocui gratuit acumulatorii care prezinta acest risc. Potrivit oficialilor companiei, bateriile cu seria de identificare BL-5C au fost produse de catre Matsushita Electric Industrial in perioada decembrie 2005 - noiembrie 2006 si se pot supraincalzi in urma unui scurtcircuit produs in timpul incarcarii, ceea ce poate duce la desprinderea dispozitivului de telefon.
Oficialii Nokia au anuntat ca s-au inregistrat in lume circa 100 de incidente de acest tip, fara insa ca vreun acumulator sa raneasca persoane sau sa distruga bunuri.
Rechemarea celor 46 de milioane de baterii ar reprezenta cel mai mare eveniment de acest gen din istoria electronicelor de consum. Modelul BL-5C este cel mai utilizat acumulator pentru telefoanele Nokia, fiind produs in peste 300 de milioane de unitati.
Matsushita, cel mai mare producator de electronice de consum din lume, a anuntat ca, in ciuda costurilor ridicate ale procesului de inlocuire, nu isi va revizui estimarile financiare. Anterior, oficialii companiei japoneze au declarat ca se asteapta ca profitul operational sa creasca cu 3,6% fata de anul trecut. "Companiile Nokia si Matsushita au o relatie de afaceri de lunga durata si colaboreaza indeaproape pentru gestionarea acestei situatii", a declarat Masatsugu Kondo, presedintele Matsushita Battery, adaugand ca firma sa a fost de acord sa suporte costurile directe asociate cu inlocuirea acumulatorilor, precum si costurile de logistica si cheltuielile centrelor de suport tehnic.
Actiunile Nokia au crescut cu 1% pe bursa din Helsinki, inchizand la 22,5 euro, in timp ce titlurile Matsushita s-au depreciat cu 0,5%, la 2.015 yeni (12,77 euro) in Tokio.
Utilizatorii care detin acumulatori BL-5C ce prezinta risc de supraincalzire pot solicita inlocuirea gratuita a acumulatorului, au precizat reprezentantii Nokia. Pentru a stabili daca un acumulator prezinta vreun risc, utilizatorii pot accesa website-ul www.nokia.com/batteryreplacement sau pot contacta serviciul local Nokia de asistenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO