Business Hi-Tech

INS: Peste 50% dintre gospodăriile din România deţin un PC cu acces la net

INS: Peste 50% dintre gospodăriile din România deţin...

Autor: Emil Popescu

28.11.2013, 20:24 176

Peste jumătate dintre gospodăriile din România deţin un calculator cu acces la internet, iar dintre acestea peste 70% sunt în mediul urban, potrivit datelor anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, conform rezultatelor anchetei privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor în gospodării, în acest an 55,8% din totalul gospodăriilor din România deţin un calculator acasă.

„În funcţie de mediul de rezidenţă s-au înregistrat diferenţe în ceea ce priveşte dotarea gospodăriilor cu calculator. Astfel, dacă dintre gospodăriile din mediul urban 69,8% sunt dotate cu calculator acasă, în rândul gospodăriilor din mediul rural proporţia acestora este de numai 37,5%“, arată INS. În ceea ce priveşte accesul la Internet, INS a constatat că puţin peste jumătate dintre gospodării (52,9%) au acest serviciu, majoritatea (73,2%) dintre acestea concentrându-se în mediul urban.

Tipurile de conexiune folosite la accesarea internetului de acasă sunt în proporţie de 95,3% broadband (de bandă largă) fixe, urmate la mare distanţă de cele broadband mobile (11,6%) şi de conexiunile narrowband (7,4%). Conexiunea prin cablu fix se întâlneşte la 83,7% dintre gospodării, în timp ce conexiunea DSL este utilizată de 15,7% dintre gospodării. Cele mai folosite dispozitive pentru accesarea internetului au fost telefonul mobil (61,8%), urmat la distanţă de computerele portabile (47,5%). 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO