Business Hi-Tech

Intel are alternative pentru smartphone-uri si PDA-uri

07.04.2008, 14:58 20

Urmatorul pas important in industria gadgeturilor este "internetul de buzunar", potrivit oficialilor companiei americane Intel, citati de presa internationala.
Provocarea pentru cel mai mare producator de procesoare din lume este aceea de a demonstra ca nu este prea tarziu sa monetizezi ceea ce a devenit cel mai "fierbinte" subiect din industria electronicelor de consum din "era post-PC".
Intel spera ca noua gama de dispozitive de conectare wireless la internet sa astupe golurile aparute ca urmare diferentierii clare dintre pietele dedicate smartphone-urilor si laptopurilor. Astfel, compania americana incearca sa isi ridice veniturile ca urmare a succesului inregistrat de Apple cu smartphone-ul multimedia iPhone si de cererea tot mai mare de care se bucura Research In Motion (RIM), producatorul smartphone-urilor BlackBerry.
Daca iPhone a fost proiectat plecand de la conceptul de smarphone multimedia care sa ofere o experienta diferita in timpul navigarii pe internet, smartphone-urile BlackBerry, concepute sa deserveasca drept instrumente de business, au inceput sa incorporeze tot mai multe facilitati multimedia.
Potrivit oficialilor Intel, noile dispozitive, MID (Mobile Internet Devices), pot beneficia de avantajul ca incorporeaza aceeasi tehnologie pe care se bazeaza si procesoarele Intel care echipeaza laptop-urile si PC-urile desktop-uri pentru care au fost scrise o mare parte din site-urile din prezent.
Avand in vedere ca prima generatie a tehnologiei MID va fi orientata doar catre transferul de date, fara apeluri de voce, Intel va ramane cel putin pentru o perioada in afara pietei smartphone-urilor.
Dar aceasta nu i-a stopat pe executivii Intel sa aprecieze o dezvoltare accentuata a industriei dispozitivelor mobile, de la laptop-uri ultracompacte la dispozitive de dimensiunea unui PDA care sa fie destinate exclusiv navigarii pe internet.
Punctul slab al strategiei Intel este ca, pentru moment, comunicatiile prin voce sunt un factor important care determina achizitia unui dispozitiv portabil, precum PDA sau smartphone. Intel s-a retras din industria telefoanelor mobile in urma cu doi ani, cand a vandut divizia sa de microprocesoare Xscale catre Marvell Technology Group.
Intre timp, strategia Intel presupune avansarea catre o confruntare directa cu producatorul american de procesoare pentru telefoane mobile si smartphone-uri Qualcomm, care detine planuri similare. Qualcomm, care isi defineste strategia despre "computerizare pentru buzunare", ofera o versiune concurenta de procesoare cu un consum mai scazut de energie si care este destinata dispozitivelor care imbina apelurile de voce cu transferul de date prin internet.
"Trebuie sa oferim o experienta de nevigare pe internet similara celei oferite de un PC desktop. Oamenii sunt obisnuiti cu navigarea pe internet si nu poti sa le schimbi comportamentul", a afirmat Sanjay Jha, directorul de operatiuni al Qualcomm.
Dar noile planuri ale Intel incearca sa profite de avantajele procesoarelor Atom. Conform Intel, performantele acestora sunt echivalente cu ale procesoarelor pentru laptopuri introduse in urma cu patru ani in urma, dar vor utiliza intre 0,5 si 2,5 wati, ceea ce reprezinta cu mult sub consumul de 35 de wati ale procesoarelor Intel care echipeaza laptop-urile din prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO