Business Hi-Tech

Intel deschide o fabrica de 2,5 mld. $ in China

14.03.2007, 18:47 19

Intel, cel mai mare producator de microprocesoare din lume, a primit aprobarea guvernului chinez pentru constructia unei fabrici de productie de 2,5 mld. dolari (1,90 mld. euro) in China, scrie Bloomberg.
Fabrica, prima deschisa de Intel in Asia, va fi situata in Dalian, un oras din nord-estul tarii si va putea produce 52.000 de cipuri pe luna, folosind tehnologia de 90 nanometri, a anuntat ieri comisia nationala de dezvoltare si reforme chineza.
Investitia ar putea tripla vanzarile companiei de la 41 mld. dolari (31,2 mld. euro) in 2005 la 124 mld. dolari (94,37 mld. euro) in 2010, conform firmei de cercetare IC Insights. Intel se va alatura companiilor precum Taiwan Semiconductor Manufacturing si Hynix Semiconductor pe cea mai mare piata de cipuri din lume.
"China este cel mai atractiv loc din lume pentru producatorii de cipuri datorita potentialului pietei si pentru ca distribuitorii de care au acestia nevoie sunt deja acolo", a declarat Rick Hsu, analist la Nomura Securities din Taipei. Piata din India, care doreste de asemenea sa devina un centru important de producere a cipurilor, nu este la fel de interesanta pentru producatorii de semiconductori, considera Hsu.
Craig Barrett, presedintele Intel, a declarat in luna noiembrie a anului trecut ca firma asteapta un raport al guvernului indian referitor la productia cipurilor inainte de a decide daca va investi sau nu in India. Guvernul indian va oferi fabricilor de semiconductori reduceri de impozit, imprumuturi fara dobanda si alte beneficii in primii zece ani, a declarat ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Dayanidhi Maran.
In decembrie 2006, Intel a declarat China o regiune separata de marketing datorita faptului ca este a doua piata dupa Statele Unite.
Intel detine in prezent fabrici de asamblare si testare a cipurilor in orasele chinezesti Shanghai si Chengdu, precum si un centru de cercetare tehnologica in Beijing si un centru de cercetare software in Shanghai.
Actiunile Intel au scazut cu pana la 1,2%, inchizand la 14,62 euro pe bursa din Frankfurt. Pe bursa din New York, pretul la inchidere a fost de 19,48 dolari (14,82 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO