Business Hi-Tech

Intel vrea sa lanseze primul "quad-core"

27.09.2006, 19:04 20

Intel, cel mai mare producator de semiconductori din lume, urmeaza sa ofere detalii privind noua gama de procesoare "quad-core", ce incorporeaza patru cipuri, a declarat purtatorul de cuvant al companiei, Kari Aakre, citat de Bloomberg.
Intel intentioneaza sa recupereze terenul pierdut in fata rivalului AMD (Advanced Micro Devices), grabindu-se sa lanseze cat mai repede si inaintea AMD aceasta noua generatie de procesoare.
Paul Otellini, CEO al Intel, va prezenta la forumul de la San Francisco planul de reorganizare a companiei, astfel incat aceasta sa preia conducerea pe piata tehnologiei procesoarelor. Pe o piata care inregistreaza anual vanzari de 32 mld. dolari (25,7 mld. euro), Otellini intentioneaza sa introduca noile procesoare in ultimul trimestru al anului si sa isi recastige clienti, scrie Bloomberg.
"Nici Intel, nici AMD nu se vor retrage", a declarat Charlie Glavin, analist al Needham & Co. "Ambele companii sunt preocupate de cota de piata pe care o au", a adaugat el.
Procesoarele "quad-core" de la Intel sunt succesoarele procesoarelor "dual-core" pe care atat Intel, cat si AMD le-au vandut. Cresterea numarului de cipuri din interiorul procesorului vor creste abilitatea de a rula multiple aplicatii simultan.
Otellini incearca sa impulsioneze vanzarile si profitul pierdut in favoarea AMD, o companie care a fost lansata in calitate de furnizor de piese de schimb pentru clientii Intel. De-a lungul mandatului de CEO al lui Hector Ruiz, AMD a reusit sa castige cota de piata in fata Intel prin introducerea unor noi facilitati oferite de procesoarele sale si a obtinut progrese tehnologice in randul unora dintre cele mai sofisticate procesoare.
Actiunile Intel au scazut 23% de la inceputul acestui an si au crescut luni cu 34 de centi sau cu 1,8% la bursa Nasdaq. In ceea ce priveste AMD, actiunile sale au scazut cu 13% in acest an si s-au apreciat la busa din News York cu 56 de centi, pana la valoarea de 26,77 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO