Business Hi-Tech

Internetul, prioritatea noului sef al arbitrului telecom

Internetul, prioritatea noului sef al arbitrului telecom

Catalin Marinescu are 45 de ani si este inginer in telecomunicatii

09.04.2009, 18:41 20

Cresterea numarului de conexiuni la internet de mare viteza va fi cel mai important obiectiv urmarit de noua conducere a arbitrului telecom pe durata mandatului sau de cinci ani, a declarat Catalin Marinescu, care a fost numit pe 1 aprilie presedinte al acestei institutii. El a declarat ca pentru a-si atinge acest obiectiv are in vedere reluarea licitatiei pentru licenta care permite lansarea serviciilor WiMax, dar si o extindere a acoperirii pentru serviciile 3G.

Pretul si conditiile pentru reluarea licitatiei pentru WiMAX, care permite furnizarea de servicii de acces mobil la internet, vor fi stabilite in cel mult doua luni, a promis Marinescu. "Vom discuta cu operatorii pentru a fi sigur ca vom revitaliza aceasta licitatie", a spus seful ANCOM.
Marinescu a mai declarat ca le va propune celor patru operatori care detin in prezent licente 3G sa fie de acord sa renunte la o parte din spectrul aferent 3G pentru a face loc pe piata unui nou competitor, insa proiectul a fost respins ulterior, ferm, de Orange si Vodafone.
Pe de alta parte, noul sef al ANCOM estimeaza ca in curand se va ajunge la o solutie pentru ca operatorii GSM sa ofere 3G si prin frecventele de 900 MHz - situatie care i-ar permite Cosmote sa ofere internet mobil.
Cosmote a pierdut in mod surprinzator licitatia 3G in 2005 in favoarea RCS si Zapp, fiind astfel singurul operator de telefonie mobila de pe piata care nu poate oferi servicii de internet mobil de mare viteza.
Seful Autoritatii Nationale pentru reglementare si administrare in comunicatii spune ca intrarea Cosmote pe 3G pe frecventa de 900 MHz este subiectul unor conflicte pe piata locala de telecom, insa sustine ca prin discutii se va putea ajunge la o intelegere.
Operatorii care detin deja licente 3G sunt nemultumiti de eventualitatea in care Cosmote ar putea oferi servicii 3G fara a plati o taxa de licenta. Catalin Marinescu are 45 de ani, este inginer specializat in comunicatii, si este bine cunoscut pe piata telecom. El a condus in perioada 2005-2007 Inspectoratul de Comunicatii, pozitie din care a condus licitatia 3G pierduta de Cosmote.
Deocamdata Marinescu se afla singur la conducerea ANCOM, intrucat Guvernul nu a propus numele celor doi vicepresedinti ai institutiei, care vor fi ulterior numiti de presedintele Romaniei.
Marinescu a spus ca va continua "in general" toate proiectele demarate de fostul presedinte al ANCOM.
El a spus ca nu si-a format deocamdata o opinie despre procesul de reducere al tarifelor de interconectare pentru operatorii de telefonie mobila, care a fost blocat de revocarea intregii conduceri a arbitrului si de reorganizarea institutiei.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO