Business Hi-Tech

iPhone-ul cu 3G, pe piata in cateva luni?

04.04.2008, 20:58 8

Compania americana Apple ar putea lansa in aceasta vara, mai repede decat estimase anterior, o varianta a telefonului mobil iPhone care sa includa tehnologia 3G, care le-ar permite utilizatorilor sa efectueze transferuri de date la viteze mai mari, scrie Financial Times.
Operatorul telecom AT&T, distribuitorul exclusiv al iPhone in Statele Unite ale Americii, a anuntat ca se asteapta ca in viitorul apropiat toate telefoanele inteligente sau dispozitivele integrate din oferta sa sa inlcuda tehnologia 3G.
Ralph de la Vega, CEO al diviziei de telefonie mobila a AT&T, a estimat ca acest lucru se va intampla "in cateva luni", fara a oferi alte detalii.
Informatia este vehiculata si de alte publicatii internationale, care estimeaza ca stocul redus de mobile iPhone din magazinele din SUA ar putea indica intentia Apple de a face loc pe rafturi unui nou model de telefon mobil.
Apple iPhone nu se mai afla pe stoc in majoritatea magazinelor din SUA si nici la magazinul online al companiei, fapt ce ar putea duce la ratarea unor vanzari de 40.000 de unitati pe saptamana in cazul in care "criza" se va prelungi, estimeaza compania de analiza Bernstein Research. In schimb, aceste probleme cu stocurile de iPhone nu se regasesc si in reteaua de magazine a AT&T, noteaza compania.
"Faptul care ne intareste convingerea ca Apple a accelerat lansarea unui iPhone cu 3G este reducerea semnificativa a stocurilor de telefoane, care se inscrie in strategia companiei de a diminua produsele disponibile in magazine inaintea unei actualizari a gamei", crede Shaw Wu, analist la compania American Technology Research.
Wu estimeaza ca Apple va comercializa in acest an 11 milioane de telefoane mobile, cu 10% mai mult decat obiectivul anuntat, ca urmare a extinderii gamei de produse, a reducerii preturilor si a cresterii popularitatii echipamentului in randul companiilor.
Telefonul mobil Apple este distribuit doar prin parteneriate cu operatori de telefonie mobila insa, Apple pretinzand de la companiile telecom o parte din veniturile generate de utilizatorii iPhone.
In ciuda acestor limitari, telefonul mobil a fost decodat astfel ca este utilizat in acest moment inclusiv pe piete unde nu a fost lansat oficial, cu cartele sim de la operatori care nu au semnat acorduri cu Apple.
Potrivit datelor furnizate recent de trafic.ro, serviciul de monitorizare a traficului si audientei online, numarul romanilor care au accesat internetul de pe iPhone in ultimele cinci luni s-a triplat.
In intervalul noiembrie 2007 ? martie 2008, numarul vizitatorilor ce au accesat site-urile inscrise in clasamentul trafic.ro de pe smartphone-ul produs de catre compania americana Apple a urcat de aproape trei ori, de la 18.270 la 55.185 de vizitatori.
Oficialii France Telecom, care au semnat un acord pentru a distribui iPhone in Franta si care detin in Romania operatorul de telefonie mobila Orange, au precizat ca lansarea terminalului pe piata locala este o decizie care apartine Apple.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO