Business Hi-Tech

Liliana Solomon, CEO Vodafone: Veniturile au crescut cu peste 20% anul trecut

Liliana Solomon, CEO Vodafone: Veniturile au crescut cu peste 20% anul trecut

Liliana Solomon, CEO al Vodafone: Doua lucruri importante marcheaza 2007, practic o crestere acerba a competitiei si atingerea gradului de maturitate a pietei. Ambele lucruri erau previzibile, o piata ca Romania cu peste 20 de milioane de clienti era clar ca va atrage mai multi jucatori, era o piata mare.

01.02.2008, 17:50 48

Vodafone Romania, al doilea operator de telefonie mobila de pe piata locala, a inregistrat o crestere a veniturilor de peste 20% anul trecut, pana la aproximativ 1,2 miliarde de euro.
"In anul calendaristic 2007 veniturile Vodafone au crescut cu peste 20% fata de anul precedent, cand compania a avut venituri de peste un miliard de euro", a declarat pentru ZF Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania. Ea nu a dorit sa precizeze valoarea exacta a veniturilor.
Veniturile Vodafone au avansat in trimestrul trei al anului fiscal 2007/2008 (octombrie - decembrie 2007) cu 18,8%, fata de perioada similara a anului anterior, piata locala fiind in continuare principalul motor de crestere al Europei de Est, potrivit raportului financiar al grupului britanic Vodafone. Rata de crestere din Romania, din perioada octombrie-decembrie 2007, a fost similara cu cea din trimestrul anterior.
"Suntem foarte multumiti de performanta puternica pe care am realizat-o in privinta principalilor indicatori financiari in trimestrul al treilea al anului financiar 2007/2008. Romania continua sa fie principalul motor de crestere in Europa de Est si una dintre diviziile cu cea mai buna performanta in cadrul grupului Vodafone, in contextul unei piete din ce in ce mai competitive", a spus Liliana Solomon.
Compania a incheiat anul trecut cu 8,808 milioane de clienti, adaugand 229.000 de utilizatori noi in al treilea trimestru fiscal. Dintre acestia 140.000 au contractat un abonament, iar aproape 90.000 de utilizatori au cumparat cartele preplatite.
Liliana Solomon explica atragerea unui numar mai mare de clienti cu abonament prin concentrarea companiei pe acest segment de piata.
"Pe partea de cartele prepay fiecare companie are o politica de dezactivare a clientilor inactivi. Noi avem o politica mai stricta din acest punct de vedere si de aceea deconectarea clientilor inactivi se face, poate, mai repede. Cred ca acest lucru este reflectat in structura clientilor nostri, avand acum 35% abonati si 65% prepay. Stim ca anul trecut rata de penetrare a telefoniei mobile a trecut de 100%, astfel ca unii clienti pot fi numarati de doua ori, de trei ori si poate chiar de patru ori de operatorii de telefonie mobila, in diferite retele. Numarul de clienti nu mai este decat unul dintre indicatorii de performanta si ceea ce conteaza de fapt este cota de piata determinata pe baza veniturilor", a spus directorul executiv al Vodafone.
In anul calendaristic 2007, Vodafone Romania a adaugat un numar total de 1.091.154 de clienti, care corespunde unei cresteri anuale de 4%. Compania are peste trei milioane de abonati.
Venitul mediu lunar pe utilizator s-a mentinut la un nivel similar cu cel din trimestrul al doilea, de 11,1 euro, fata de 11 euro in aceeasi perioada a anului precedent. Vodafone a inceput sa calculeze tarifele in euro de la 1 octombrie 2007, datele prezentate in raport bazandu-se pe rata de schimb valabila la acea data.
Liliana Solomon spune ca cele mai importante evenimente de pe piata locala de telefonie mobila au fost, anul trecut, cresterea competitiei si maturizarea pietei.
"Doua lucruri importante marcheaza 2007, practic o crestere acerba a competitiei si atingerea gradului de maturitate a pietei. Ambele lucruri erau previzibile, o piata ca Romania cu peste 20 de milioane de clienti era clar ca va atrage mai multi jucatori, era o piata mare. De acum incolo tot ceea ce vom vedea vor fi jocurile normale de pe o piata matura, provocarile de pe orice piata matura." Numarul de operatori de telefonie mobila a crescut anul trecut la cinci, dupa ce RCS&RDS a lansat serviciul DigiMobil. De asemenea, in prima parte a acestui an grupul arab Saudi Oger a preluat aproape integral operatorul Telemobil, iar noul CEO al companiei afirma ca actionarii companiei, familia fostului premier libanez Hariri, vor finanta investitiile necesare pentru extinderea retelei Zapp.
In ce priveste perspectivele de crestere pentru anul curent, Liliana Solomon spune ca priveste 2008 cu un optimism rezervat.
"Daca leul continua sa se devalorizeze, aceasta va avea un impact masiv, mai ales asupra salariilor - pentru ca de fapt oamenii vor avea mai putini bani in buzunar si astfel puterea lor de cumparare va scadea. Astfel, acest lucru se va reflecta in sumele pe care oamenii vor fi dispusi sa le cheltuiasca pe servicii de telecomunicatii. (...) Consumul intern poate fi afectat de volatilitatea leului si de faptul ca oamenii nu mai stiu daca le cresc ratele, costurile la credite - practic acesta este lucru pe care fiecare vrea sa fie sigur ca poate sa-l plateasca, rata la banca", a spus directorul executiv al Vodafone.
Liliana Solomon afirma ca numarul de angajati al companiei s-a mentinut la aproximativ 3.000, rata de crestere a personalului urmand sa fie mai redusa, in acord cu ritmul de crestere al numarului de clienti.
"Avem in jur de 3.000 de angajati, cifra acestora nu a mai crescut mult. Nu vor mai exista cresteri masive ale numarului de angajati, pentru ca piata locala de telefonie mobila este matura. De asemenea, si investitiile realizate de companie, cum este cea realizata in trecerea la o retea IP, au eficientizat activitatea companiei."
Bugetul de investitii pentru acest an fiscal al Vodafone este similar cu cel de anul trecut, de aproximativ 200 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO