Business Hi-Tech

Liliana Solomon, Vodafone: Mandatul de CEO în România a fost cea mai bună perioadă din carieră până acum

Liliana Solomon, Vodafone: Mandatul de CEO în România a fost cea mai bună perioadă din carieră până acum

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

18.11.2010, 23:59 125

Mandatul de cinci ani în funcţia de director executiv alVodafone România, în care a gestionat un business de aproape 1 mld.euro pe una dintre cele mai dure pieţe telecom din UE, reprezintăcea mai bună perioadă de până acum din întreaga carierăprofesională, a declarat ieri Liliana Solomon, în cadrul uneiîntâlniri cu presa, ultima în calitate de CEO.

"Pentru mine aceasta este cea mai frumoasă etapă din cariera meaprofesională de până acum, şi datorită faptului că acesta a fostprimul meu rol de CEO, în care am avut oportunitatea să preiau unbusiness care creştea, care a trecut apoi printr-un rebranding şi afost integrat într-o altă cultură organizaţională", a spus Solomon.Ea va prelua luna viitoare funcţia de director operaţional pentru14 ţări europene al Vodafone, la sediul central al grupului, înLondra.

Poziţia de director de operaţiuni pentru afacerile din Europaale grupului britanic Vodafone nu presupune o muncă birocratică cicălătorii în toate cele 14 ţări coordonate şi lucrul direct cuechipele locale de management pentru implementarea strategieigrupului, a declarat Liliana Solomon, care îşi va încheia înaceastă lună mandatul de CEO al Vodafone România.

"E un job care presupune foarte multe călătorii cu avionul, nu eceva ce se realizează stând într-un birou. Nu mă retrag la Londra",a spus Solomon, adăugând că deja a început să-şi preiaatribuţiunile. "Abia m-am întors din Ungaria, iar în perioadaurmătoare voi merge şi în Turcia, Grecia şi Cehia."

Solomon va lucra direct cu Michael Combes, CEO al Vodafonepentru Europa, iar rolul său principal va fi legat de punerea înpractică a strategiei grupului, dar ajustând planurile lacondiţiile locale. "Parte din rolul meu este să translatez, să iauaceastă strategie şi să lucrez cu echipele de management dinfiecare ţară pentru a vedea ce poate fi aplicat, cum se poate lansastrategia ţinând cont de experienţele de pe alte pieţe. Este un rolglobal, de implicare în strategie." Solomon afirmă că din nouapoziţie va continua să fie legată de subsidiara din România. "Voicontinua să fiu aproape de Vodafone în România, voi avea unportofoliu mult mai amplu, dar voi fi cu regularitate aici laîntâlnirile cu managementul local."

Managerul român spune că bilanţul celor cinci ani de mandat înfruntea Vodafone România este unul pozitiv. "Compania are un cashflow puternic, astfel că în acest moment are toate opţiunilestrategice deschise în România." Ea a adăugat că deciziile luateîncă de la începutul mandatului s-au dovedit a fi corecte. "Înperioada 2006-2007 când spuneam că într-o organizaţie cheltuielilenu au voie să crească mai repede decât cifra de afaceri, acestlucru era aproape de nemaiauzit. Dar cred că situaţia financiarărobustă a companiei de astăzi este datorată faptului că noi ne-ampregătit din timp."

Întrebată cum comentează faptul că Vodafone nu a trecut peprimul loc pe piaţă, un obiectiv enunţat la preluarea mandatului în2005, Liliana Solomon afirmă că "de la lună la lună indicatorii deperformanţă ai companiei merg în direcţia dorită", iar deciziileluate în cei cinci ani de mandat au fost cele corecte. "Când auapărut schimbările în mediul economic, am decis să luăm o serie dedecizii care să asigure succesul companiei pe termen lung. De multeori dilema pe care o ai ca manager este dacă doreşti un succesimediat sau pe termen lung şi atunci faci anumite schimbări depriorităţi. Pentru mine succesul pe termen lung este cel maiimportant. O companie trebuie să existe şi după plecarea liderului.Prin urmare, alegerile pe care le-am făcut au fost cele corecte -aşa cum este cazul investiţiei în reţeaua 3G în 900 MHz."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO