Listarea Facebook

​Câteva zeci de români sunt interesaţi deja să cumpere acţiuni Facebook. O vor putea face?

​Câteva zeci de români sunt interesaţi deja să cumpere acţiuni Facebook. Cum o pot face?

Autor: Roxana Daniela Pricop

02.02.2012, 19:11 1768

Pentru a participa la oferta publică iniţială de acţiuni (IPO) de 5 mld. dolari lansată de Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, românii trebuie să dispună de mulţi bani şi de un broker care este prieten cu băncile de investiţii care intermediază cea mai aşteptată listare a ultimilor ani.

Câteva zeci de români şi-au întrebat în ultimele zile brokerii despre potenţialul acţiunilor Facebook, după ce tot mai multe informaţii despre listarea reţelei de socializare au invadat spaţiul public. Totul a culminat cu anunţul oficial făcut miercuri de Facebook că a depus documentaţia de listare şi că vrea să atragă printr-o ofertă de acţiuni 5 miliarde de dolari de pe bursa americană.

Deşi oferta are loc peste Ocean, şi românii pot subscrie la această ofertă. Procedura de subscriere la ofertă nu este deloc uşoară, iar şansele pentru un român de a deveni acţionar la Facebook la finalul ofertei sunt destul de mici. Iată de ce: acţiunile de 5 miliarde de dolari sunt cumpărate de băncile de investiţii care intermediază oferta, adică de Morgan Stanley (lider de consorţiu, poate cumpăra cele mai multe acţiuni), JPMorgan (secund), Goldman Sachs (terţ), Bank of America Merrill Lynch, Barclay's Capital şi Allen & Company. După ce băncile au cumpărat acţiunile, acestea le distribuie propriilor clienţi, printre care se numără mari fonduri de hedging, fonduri de pensii şi de investiţii, dar şi clienţi individuali cu averi mari. Distribuţia acţiunilor facebook către clienţi se face discreţionar, adică Morgan Stanley va prefera să dea acţiunile unui client care în decursul unui an i-a plătit comisioane din tranzacţionare de ordinul a sute de mii de dolari, decât unui client care nu a tranzacţionat la fel de mult, dar care e dispus să cumpere la fel de multe acţiuni Facebook ca primul. Astfel că pentru românii care vor acţiuni Facebook este important ca brokerul la care pun ordinul de subscriere la oferta Facebook să aibă cont deschis la Morgan Stanley, sau la celelalte bănci din consorţiu, iar brokerul român să se înţeleagă foarte bine cu acestea.

Brokerul român strânge toate ordinele de subscriere de la clienţi locali şi le trimite mai departe la divizia europeană a Morgan Stanley , care strânge la rândul ei ordinele de subscriere de la alţi brokeri din Europa, şi le trimite apoi la divizia de peste Ocean. După ce băncile americane din consorţiu împart acţiunile la proprii clienţi, păstrează şi un pachet mai mic de acţiuni pentru brokerii din Europa. Dacă brokerul român ajunge să primească acţiunile, el singur trebuie să decidă căruia dintre clienţii locali să i le împartă.

Astfel că speranţele celor 4,4 milioane de români care au cont pe Facebook de a deveni acţionari la cea mai populară reţea de socializare din lume rămân însă pe mâinile brokerilor români care ar putea cumpăra acţiuni Facebook de pe bursa americană, după listarea din mai, pentru a le aduce pe bursa de la Bucureşti unde tranzacţiile sunt mult mai ieftine şi mai uşor de realizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO