Listarea Facebook

Facebook anunţă rezultate slabe înainte de listare. Mai valorează 100 mld. dolari?

Facebook anunţă rezultate slabe înainte de listare. Mai valorează 100 mld. dolari?

Autor: Andrei Chirileasa

25.04.2012, 00:04 453

Reţeaua de socializare Facebook, care se pregăteşte să lanseze o ofertă publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) în luna mai, a publicat luni noi informaţii financiare privind rezultatele pe primul trimestru al anului, iar datele nu sunt încurajatoare pentru investitori.

Compania a anunţat o scădere a profitului net cu 12% în primul trimestru din 2012 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, deşi vânzările au crescut cu 45%, la 1,06 mld. dolari. Scăderea profitului a fost determinată de cheltuielile mai mari de marketing şi de cercetare şi dezvoltare.

Un semnal şi mai rău este scăderea veniturilor în primul trimestru al acestui an faţă de ultimul trimestru al anului precedent, când veniturile au fost de 1,13 mld. dolari. Asta înseamnă că reţeaua de socializare nu reuşeşte să monetizeze creşterea bazei de clienţi.

La finalul lunii martie, Facebook a ajuns la 901 milioane de utilizatori activi lunar, cu 56 de milioane mai mulţi decât în decembrie 2011. Diferenţele între evoluţia veniturilor şi a numărului de utilizatori se explică prin faptul că aproape 50% din venituri provin din SUA şi Canada, o piaţă ajunsă deja la saturaţie, unde creşterea numărului de utilizatori este foarte mică.

În schimb, pieţe emergente (Asia, Africa, America de Sud) care contribuie cel mai mult la creşterea numărului de utilizatori ai companiei au creşteri foarte mici ale veni­turilor.

Cu 52% din numărul total de utilizatori de Facebook, aceste pieţe au adus în T1 doar 19% din veniturile companiei.

Cifrele Facebook sunt astfel un motiv de îngrijorare pentru in­ves­titori şi analişti şi toată lumea se întreabă dacă re­ţeaua de socializare va reuşi să se ridice la înălţimea aştep­tărilor care indicau o evaluare de 100 de miliarde de dolari la listare. Acum, esti­mările osci­lează între 75 şi 100 de miliarde de dolari.

La 100 de miliarde de dolari, Facebook ar fi evaluată la un multiplu de vânzări de 25 şi la un multiplu de profit de peste 100, luând în calcul rezultatele cumulate din ultimele 4 trimestre.

Multiplul de vânzări al Facebook este mai mult decât dublu decât cel al Google, la listare, asta în condiţiile în care vânzările motorului de căutare s-au dublat în anul listării, în timp ce la Facebook analiştii aşteaptă o creştere a veniturilor cu 64% în acest an.

Google s-a listat în august 2004, printr-o ofertă publică iniţială în valoare de 1,67 mld. dolari care a evaluat compania în acel moment la 23,1 mld. dolari. Asta în condiţiile în care compania avea venituri de 2,26 mld. dolari (pe ultimele patru trimestre) şi un profit net de 191 mil. dolari. Între timp, Google a ajuns la o capitalizare de 194 mld. dolari, compania având venituri de 37,9 mld. dolari şi un profit de aproape 10 mld. dolari în 2011.

Apple, cea mai mare companie din lume, este evaluată în prezent la 522 mld. dolari, în condiţiile în care a avut anul trecut venituri de 128 mld. dolari şi profituri de 33 mld. dolari. Unii analişti estimează că valoarea Apple ar putea depăşi un trilion de dolari (1.000 de miliarde de dolari). La acest nivel, compania ar fi evaluată la un multiplu de vânzări de 8 şi la un multiplu de profit de 30.

Facebook îşi propune să strângă circa 5 mld. dolari prin oferta publică iniţială, care ar fi cea mai mare derulată vreodată de o companie de internet. Listarea l-ar putea face pe Mark Zuckerberg, fondatorul şi CEO-ul Facebook, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. El deţine 28% din Facebook.

Facebook se va lista pe piaţa NASDAQ cu simbolul FB. Fostul preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Stere Farmache, promitea anul trecut că după ce se va lista în SUA, bursa va încerca să aducă acţiunile Facebook şi pe sistemul alternativ (ATS) al BVB. În prezent, pe ATS-ul bursei se tranzacţionează acţiunile a cinci companii americane: Apple, Coca-Cola, Intel, Visa şi Bank of America.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO