Listarea Facebook

Facebook se pregăteşte de o listare de 10 miliarde de dolari

Facebook se pregăteşte de o listare de 10 miliarde de dolari

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

30.01.2012, 00:00 464

Facebook, cea mai mare reţea de socializare online din lume - care în mai puţin de opt ani a atras 800 de milioane de utilizatori, intenţionează să depună documentaţia necesară pentru listarea la bursă cel mai devreme în câteva zile, posibil chiar în această săptămână, scriu Financial Times, Wall Street Journal, New York Times şi Bloomberg citând surse apropiate discuţiilor. Facebook a fost lansat pe 4 februarie 2004 de Mark Zuckerberg (foto), actualul CEO, în perioada în care era student la Harvard. "Facebook ar putea depune documentaţia pentru listarea în această săptămână în ceea ce pare să fie una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale realizate vreodată de o companie americană. Această tranzacţie, văzută ca definitorie pentru cel mai recent boom al investiţiilor în web, ar putea aduce 10 mld. dolari companiei, care ar putea fi evaluată la 75 până la 100 mld. dolari", scrie Wall Street Journal. "Reţeaua socială a schimbat modul prin care oamenii din întreaga lume comunică, de la organizarea de proteste politice până la partajarea pozelor cu bebeluşi", adaugă publicaţia americană. Facebook este aproape de angajarea Morgan Stanley pentru organizare, dar şi Goldman Sachs va juca un rol important în derularea acestei IPO, potrivit WSJ.

O ofertă de 10 mld. $ ar situa Facebook pe locul al patrulea în rândul listărilor derulate de companii americane, după Visa, General Motors şi AT&T Wireless, potrivit datelor Dealogic, citate de Wall Street Journal. Ar fi cea mai mare ofertă a unei companii IT, detronând Google, care a atras 1,9 miliarde de dolari în 2004, la o valoare a companiei de 23 miliarde de dolari. Magnatul media Rupert Murdoch a comentat pe reţeaua socială Twitter că o asemenea evaluare a Facebook, de 75-100 mld. $ ar fi prea mare/ "Facebook este o realizare extraordinară, dar 75-100 de miliarde de dolari? Ar face Apple să pară o companie ieftină", a scris Murdoch pe contul de Twitter. Facebook ar urma unei serii de IPO-uri în sectorul IT anul trecut, cel mai aglomerat pentru companiile americane din domeniu în mai bine de un deceniu. Potrivit datelor Bloomberg, 19 companii au atras fonduri de 6,6 miliarde de dolari anul trecut, record începând cu anul 2000, când 101 companii au obţinut 11 miliarde de dolari. În România, Facebook are aproximativ 4,4 milioane de utilizatori, dintre care aproape un milion se află în Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO