Business Hi-Tech

Livrarile de PC-uri in lume au crescut cu circa 15% in T3

19.10.2007, 17:34 18

Vanzarile din fabrica ale computerelor personale (PC) au inregistrat cel mai rapid ritm de crestere din ultimii doi ani, liderul Hewlett-Packard marindu-si avansul fata de rivalul Dell, potrivit datelor furnizate de doua din cele mai importante firme de cercetare de pe piata IT, citate de presa internationala.
Conform IDC (International Data Corporation), livrarile globale de PC-uri au crescut in trimestrul iulie-septembrie cu 15,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a majorarii vanzarilor de computere portabile, in special pe continentul european. Firma de cercetare Gartner apreciaza o crestere de 14,4% in aceeasi perioada.
"Computerele portabile continua sa sustina piata globala de PC-uri si ar putea determina o crestere puternica in al patrulea trimestru, peste nivelul de 13,5% pe care l-am anticipat initial", a declarat Loren Loverde, director in cadrul IDC.
Conform IDC, circa 66,9 milioane de computere au fost livrate in T3, in crestere fata de nivelul de 57,9 milioane de unitati inregistrat in urma cu un an. Gartner anunta ca s-au vandut din fabrica 68,5 milioane de PC-uri in trimestrul precedent, comparativ cu numarul de 59,8 milioane de unitati raportat in perioada similara din 2006.
Cresterile procentuale raportate de catre firmele de cercetare (15,5% conform IDC, respectiv 14,4% potrivit Gartner) au fost cele mai ridicate din al patrulea trimestru fiscal al anului 2005, cand cele doua au raportat niveluri de crestere de 15,5%, respectiv 15,8%. Piata de PC-uri a avut o evolutie si mai spectaculoasa in al treilea trimestru al anului 2005, atunci cand a inregistrat un avans de 17,4%.
Majoritatea producatorilor de PC-uri din Statele Unite, care activeaza atat pe segmentul consumer, cat si pe cel profesional, au raportat cresteri sub nivelul asteptarilor initiale. Potrivit Garner, acest lucru este cauzat de scaderea nivelului de incredere in randul consumatorilor, precum si de scaderea pietei imobiliare rezidentiale din Statele Unite.
Conform IDC, HP a avut o cota globala de 19,6% din piata, in timp ce Gartner o estimeaza la 18,8%. Cota de piata a companiei a crescut cu peste doua puncte procentuale, in timp ce livrarile de PC-uri HP au urcat cu 33%, conform datelor furnizate de ambele firme de cercetare.
Cota de piata globala a Dell a fost de 15,2%, respectiv 14,4%, conform IDC/ Gartner, care apreciaza ca firma a pierdut peste un punct procentual fata de perioada similara a anului trecut, chiar daca vanzarile din fabrica au crescut cu aproximativ 4%.
Situatia este putin diferita in cazul ocupantilor pozitiilor trei si patru. Potrivit IDC, grupul chinez Lenovo a depasit compania taiwaneza Acer in ceea ce priveste numarul global de livrari de PC-uri. Analistii de la IDC apreciaza ca Lenovo are o cota de 8,2% in al treilea trimestru, in timp ce Acer detine 8,1% din piata. Gartner inverseaza ierarhia, atribuind companiei Acer aceeasi cota de 8,1%, insa analistii considera ca Lenovo acapareaza doar 8% din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO