Business Hi-Tech

LLP: Nu mai este nici usor nici ieftin sa gasim noi oameni

LLP: Nu mai este nici usor nici ieftin sa gasim noi oameni

Adam Bager, presedinte LLP: In trecut, la birourile noastre din Praga, Bucuresti sau Sofia daca aveam nevoie sa angajam alti programatori puteam sa le spunem angajatilor nostri sa aduca noi oameni in firma, iar acest lucru se intampla foarte repede, si ieftin. Acum nu mai este nici usor, nici ieftin sa gasesti noi oameni.

02.05.2007, 18:23 46

Compania LLP, furnizor international de software si servicii de consultanta IT prezent in special pe pietele din Europa centrala si de est, si-a bugetat pentru acest o crestere de 25% a cifrei de afaceri realizate in Romania, la 1,8 milioane de euro.
"In acest an speram sa crestem de la 1,4 la 1,8 milioane de euro, din punct de vedere al veniturilor de pe piata locala. Economia Romaniei creste puternic si ne asteptam ca si noi sa crestem cu cel putin 25% din punct de vedere al veniturilor in acest an, ritm pe care sper sa il putem mentine si in anii urmatori", a declarat pentru ZF Adam Bager, fondator si presedinte al LLP. "In pietele din aceasta regiune, unde cheltuielile pe IT sunt inca scazute dupa standardele internationale si unde chiar si ERP-ul de baza lipseste, este o cerere si mai mare pentru asemenea aplicatii. Piata creste cu circa 25% pe an si ne putem astepta la cresteri rapide ale pietei pentru urmatorii cinci ani. Daca noi nu vom creste rapid in urmatorii cinci ani, va fi problema noastra, nu a pietei", adauga el.
Conform oficialului LLP, clientii vizati de companie sunt acum in special companiile locale, dupa ce anterior principala tinta era reprezentata de companiile internationale care isi deschideau filiale in Romania.
"Eram anterior concentrati pe companiile internationale care intrau in Romania. Acea faza de dezvoltare a pietei s-a sfarsit. Piata pe care o adresam este cea a companiilor locale romanesti, in special cele cu capabilitati de productie. Totusi, chiar daca este un potential mare din punct de vedere al cererii si ofertei, banii si abilitatile nu sunt intotdeauna prezente la companiile locale, ceea ce nu face acest business neaparat simplu", a declarat Bager.
Fondatorul LLP spune ca potentialul de crestere al Romaniei si Bulgariei a determinat compania sa sa se uite dupa potentiale tinte de achizitii, dar nu a demarat deocamdata nicio discutie concreta. Anterior, Vasile Baltac - fondatorul grupului de companii SoftNet si presedinte al unei asociatii de companii IT de pe piata locala, estima ca in Romania exista cateva mii de companii mici de software care in timp, in mod inevitabil fie vor fuziona, fie vor fi achizitionate, fie vor disparea.
Adam Bager crede ca aceasta teorie este corecta, afirmand ca firmele mici resimt presiunea pe marjele de profit.
"Este o presiune pe marjele de profit in acest moment, iar afacerile sunt viabile doar prin economii create prin afaceri de dimensiuni mai mari pentru ca atunci ai mai multe resurse, mai multi specialisti, ii poti utiliza mai eficient, le poti oferi oportunitati de cariere mai bune. Chiar daca achizitiile sunt extrem de dificile, din cauza proceselor de integrare, vrem sa facem achizitii de pe piata locala, pentru ca este dificil sa cresti doar organic. Romania si Bulgaria sunt 'perlele coroanei' in acest moment pentru piata ERP. Aici avem pozitii bune pe piata si vrem sa ne extindem", adauga el.
LLP a ajuns in acest moment la biroul din Bucuresti la un numar de 40 de angajati, iar planurile pentru acest an prevad o crestere pana la aproape 50 de oameni, chiar daca conditiile de pe piata locala sunt dificile din punctul de vedere al resurselor umane.
"In trecut, la birourile noastre din Praga, Bucuresti sau Sofia daca aveam nevoie sa angajam alti programatori puteam sa le spunem angajatilor nostri sa aduca noi oameni in firma, iar acest lucru se intampla foarte repede, si ieftin. Acum nu mai este nici usor, nici ieftin sa gasesti noi oameni. Ne confruntam cu o presiune enorma pe costuri, deja noi ne confruntam cu o crestere, chiar daca usoara, a bugetului pentru salarii, desi ne planificasem deja cresteri ale salariilor pentru acest an", spune Bager.
LLP a fost fondata in 1992 in Praga, si a avut anul trecut o cifra de afaceri de 8 mil. euro, fiind prezenta in Romania, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Ungaria si Croatia. LLP este specializata in aplicatiile de management al resurselor intreprinderii (ERP), realizand aplicatii destinate pentru diverse industrii precum retail, distributie alimentara sau textila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO