Business Hi-Tech

Magazinul online OneStop, afaceri de 4 mil. euro

Magazinul online OneStop, afaceri de 4 mil. euro

Viorel Balanoiu, directorul general al OneStop

01.07.2008, 20:05 52

Magazinul online OneStop a inregistrat o cifra de afaceri de 1,5 mil. euro in primul semestru al acestui an, de peste doua ori mai mare decat suma de 700.000 de euro raportata in anul fiscal 2007.
Pentru sfarsitul acestui an, OneStop, administrat de catre compania Shop Online SRL, estimeaza atingerea unui volum al afacerilor de 4 mil. euro si un profit net de aproximativ 150.000 de euro.
Viorel Balanoiu, directorul general al magazinului online, a declarat ca activitatea OneStop este finantata prin reinvestirea profitului si prin aportul actionarilor. "Vom face investitii in parteneri noi, in introducerea unor noi branduri in portofoliu, precum si in sistemul de relatii cu clientii, marketing si publicitate, valoarea totala ridicandu-se la 200.000 de euro", a declarat Balanoiu.
El a adaugat ca firma poarta discutii cu mai multe fonduri de investitii, pentru atragerea unei infuzii de capital, dar nu a oferit mai multe detalii.
Directorul companiei a precizat ca OneStop se ghideaza dupa principiile magazinului online Amazon.com, incercand sa diversifice incontinuu gama de produse disponibila. Potrivit estimarilor oficialilor companiei, magazinul online, care comercializeaza atat produse IT, cat si non-IT, adauga aproximativ 100 de produse noi in fiecare zi.
OneStop a fost lansat in 2006, are sediul central in Bucuresti si 17 angajati. Pentru sfarsitul acestui an, oficialii companiei estimeaza atingerea unui numar de 30 de salariati.
Balanoiu apreciaza ca piata locala de comert electronic va deveni profitabila abia in urmatorii trei-patru ani. "In acest moment, piata se afla la un nivel foarte scazut. Abia in 2011 - 2012 vom putea discuta si despre profit, pentru ca in ultimii ani ritmul de crestere al pietei s-a situat sub 500%", a spus el, adaugand ca piata eCommerce din Romania va atinge valoarea de 1 mld. euro in 2010, respectiv
2 mld. euro in 2013.
Balanoiu crede ca in urmatorii trei-patru ani se vor inchide peste 90% din magazinele online de pe piata. "Acestea nu vor rezista fara finantare si fara investitii. Cred, de asemenea, ca in scurt timp vor disparea magazinele 'de apartament', care nu au nici planuri de afaceri, nici fonduri", a declarat el.
Astfel, va avea loc o segmentare a pietei, sustine Balanoiu. "Vor exista trei-cinci magazine mari care isi vor disputa piata dupa alte criterii decat cele de pret. Va conta in primul rand brandul, criteriu care deja a inceput sa fie important pentru cumparatori, iar pe locul doi se vor situa serviciile", a adaugat directorul OneStop, subliniind faptul ca, astfel, si jucatorii mai mici vor avea o sansa de a rezista pe piata.
In ceea ce priveste domeniile de activitate ale magazinelor online, Balanoiu crede ca cele cu profil IT (care reprezinta in prezent 70% din piata) vor avea o cota de 20 - 30%. "Pe acest segment concurenta cea mai mare este pe partea de preturi. Marjele sunt mici, iar multi jucatori nu vor mai putea sustine financiar businessul", a mai spus Balanoiu, adaugand: "Avand in vedere evolutia din Vest, ne putem astepta ca numarul magazinelor care comercializeaza si produse non-IT sa creasca de la 2% la 10 - 15% in urmatorii trei-patru ani".
Conform estimarilor directorului OneStop, in prezent 28% din piata eCommerce este formata din magazine de nisa - carti, jucarii, cadouri, plata facturilor, turism etc. "Ponderea acestora va ajunge la 50%, la fel cum s-a intamplat si pe pietele de afara", a declarat Balanoiu.
El considera ca cea mai mare dificultate pentru cresterea pietei eCommerce o reprezinta neincrederea cumparatorilor in platile online cu cardul.
Balanoiu a mai spus ca OneStop are in vedere extinderea portofoliului existent, prin comercializarea de jocuri video, carti, DVD-uri sau ceasuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO