Business Hi-Tech

Marea industrie va fi in 2007 principalul consumator de IT

08.08.2003, 00:00 16

In ciuda recesiunii resimtite in economia mondiala, unele sectoare ale economiei - precum industria sau bancile - vor continua sa investeasca in IT, oferind noi oportunitati jucatorilor din domeniu, se arata intr-un raport realizat de compania de analiza International Data Corp. (IDC).
Documentul prezinta detaliat tedintele din cadrul principalelor sectoare ale economiei, stabilind cele mai probabile evolutii pana in 2007, mai exact care dintre sectoarele industriei vor fi principalii investitori in software, hardware sau servicii IT. Analistii au stabilit ca incasarile pe aceste trei domenii ale IT vor creste cu 26% pe urmatorii patru ani, ajungand la 1,1 mii de miliarde de dolari, in 2007. Conform IDC, companiile din industria producatoare ( discrete manufacturing - companii care asambleaza bunuri din componente produse de alte firme) vor investi cel mai mult in sectorul IT, in 2007 sumele totale insumand 225 de miliarde de dolari - 13% din totalul investitiilor in tehnologie.
Pe locul al doilea ca nivel al investitiilor se va afla sectorul bancar, cu 12% din totalul sumelor cheltuite. De asemenea, peste patru ani, guvernele si agentiile guvernamentale vor deveni unii din principalii investitori in domeniul tehnologiei, spune raportul IDC, sumele totale cheltuite aici insumand atunci 126 de miliarde de dolari. "Investitiile in IT facute de guverne si agentiile de stat cresc constant. Vor fi multe initiative in acest sens", a explicat un analist IDC. In plus, industria comunicatiilor si media va figura printre cei mai importanti investitori in domeniu.
"Economia globala a avut un an dificil in 2002. Ca urmare, bugetele IT au avut de suferit. Insa exista sectoare ale economiei care continua sa creasca, iar aici exista diverse oportunitati, diferite in functie de regiune si tip de industrie", a explicat unul din autorii raportului IDC. In partea de software, in 2007 principalii investitori vor fi spitalele, companiile de constructii si servicii, iar sume totale incasate de la acestia vor insuma 87,2 miliarde de dolari. In partea de echipamente (hardware), principalii investitori vor fi Educatia, communicatiile si media, dar si clientii particulari, sumele totale cheltuie aici fiind de 168,9 miliarde de dolari pe an. In serviciile IT vor investi in principal bancile si companiile de asigurari, sumele cheltuite insumand 162,3 miliarde de dolari in 2007.
Sectorul serviciilor IT constituie principalul generator al investitiilor in sectorul IT, considera IDC. Aici vor investi cel mai mult bancile, care vor cheltui in 2007 aproximativ 16% din totalul sumelor investite in acest sector, in crestere fata de 15,6% anul acesta. Guvernele si agentiile guvernamentale vor investi de asemenea puternic, sumele totale cheltuite insumand 13,4% in 2007, fata de 12,9% anul acesta. "Pana acum, guvernele au privit cu neincredere outsourgingul si serviciile IT. Dar acum urmeaza tendinta marilor companii, pentru ca este un mod de a reduce costurile", a eplicat analistul IDC.
Vanzarile de echipamente hardware, care sunt al doilea generator al incasarilor din IT, vor fi stimulate si de companiile din comunicatii, spune IDC. "Sectorul telecom reprezinta cea mai mare parte a asa-numitei industrii a comunicatiilor si media. Chiar daca operatorii au avut probleme serioase, noi consideram ca industria telecom isi va reveni in 2005. Iar atunci, revenirea va fi foarte puternica", a apreciat un analist IDC. Telecomunicatiile vor fi in 2007 al doilea cumparator de hardware din economie, cheltuind 9,6% din totalul sumelor investite in acest sector, fata de 8,7% anul acesta, conform companiei de analiza.
Investitiile industriei producatoare in software vor scadea pana in 2007, desi sectorul ramane principalul investitor in domeniu. Doar guvernele si agentiile de stat vor cheltui atunci mai multi bani pentru aplicatii software, mai spune IDC. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO