Business Hi-Tech

Marii investitori de la Yahoo! prefera oferta Microsoft

18.02.2008, 18:12 18

Cea mai mare parte a investitorilor institutionali majori ai companiei americane Yahoo! sunt interesati mai degraba ca Microsoft sa nu plateasca prea mult pe gigantul industriei online, pentru ca au investit mai multi bani in firma condusa de Bill Gates, scrie presa internationala.
Compania de analiza a riscului financiar RiskMetrics Group a descoperit ca aproape 90% din actionarii institutionali ai Yahoo! au active si la Microsoft, incluzand aici aproape majoritatea celor situati in topul 20 al actionarilor. Majoritatea acestor actionari au investit mai multi bani la Microsoft decat la Yahoo!.
Microsoft a inaintat o oferta nesolicitata de preluare a Yahoo! la un pret de 31 de dolari pe actiune, oferta respinsa de Yahoo! pe motivul ca aceasta ar subevalua compania.
Oficialii Microsoft au replicat ca oferta a fost una corecta, dar nu au precizat care vor fi urmatorii pasi in tentativa de a cumpara Yahoo!. Analistii se asteapta ca gigantul software sa-si imbunatateasca oferta, posibil pana la nivelul de 35 de dolari pe actiune.
Unul din atuurile Yahoo! in a obtine mai multi bani de la Microsoft ar fi investitiile companiei pe piata internet in crestere din Asia, considera o serie de analisti citati de Bloomberg.
Yahoo! are investiti de 13,8 mld. dolari in Alibaba.com Corp., cel mai mare site de comert online din China, activ ce ar putea reprezenta cat aproape o treime din oferta Microsoft. Intr-un an, valoarea actiunilor de la Alibaba.com ar putea creste cu 15%, ducand valoarea activelor la 15,9 mld. dolari, conform estimarilor realizate de mai multi analisti ai pietei bursiere din Asia.
Spre deosebire de piata de cautare online din SUA, unde Microsoft si Yahoo! au fost invinse de rivalul Google pe segmentul reclamelor de tip text, in Asia industria de publicitate online este concentrata pe bannere, un domeniu in care Google are o prezenta minora. In China, a doua piata online din lume, comertul realizat pe web intre companii ar putea creste de aproape cinci ori.
Jerry Yang, CEO al Yahoo!, a mentionat de altfel investitiile companiei in Alibaba.com atunci cand a respins oferta Microsoft.
Actiunile Yahoo! au crescut dupa lansarea ofertei de preluare, in timp ce actiunile Microsoft au pierdut teren. Actiunile gigantului software au scazut cu 13 la suta de la anuntarea ofertei de preluare a Yahoo!.
Un investitor care detine actiuni atat la compania vizata, cat si la cea care a initiat oferta de achizitie va fi mai interesat de beneficiul net pe care i l-ar aduce o tranzactie, asfel ca nu e o surpriza ca investitorii care au mai multi bani la Microsoft vor cere Yahoo! sa nu insiste foarte mult pe cresterea pretului de achizitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO