Business Hi-Tech

Melodii integrale, direct pe telefonul mobil

16.08.2004, 00:00 159

O2 Music, divizia de muzica digitala a operatorului de telecomunicatii englez mmO2, a inceput sa ofere servicii de descarcare integrala a melodiilor direct pe telefonul mobil, in Germania si Mare Britanie.
Aceasta noua tendinta de a descarca melodii intregi prin Internet direct pe telefonul mobil a fost determinata de o colaborare mai stransa intre operatorii de telefonie, producatorii de telefoane si casele de discuri. In plus, mult asteptata lansare a retelelor de telefonie 3G de la sfarsitul anului din Europa va permite utilizatorilor accesul la o varietate de noi servicii, intre care descarcarea de melodii va juca un rol foarte important.
"Este o realizare foarte importanta. Tonurile de apel "call-back" (n.r. melodii care se aud in receptor atunci cand apelati pe cineva) au patruns cu succes in Coreea de Sud si in Japonia, si vor aparea in curand si in Statele Unite. Dar tendinta de a oferi melodii intregi pentru download este meritul companiilor europene", spune Beth Appleton, oficial al casei de discuri V2 Music din Londra.
Compania producatoare de telefoane mobile Siemens a semnat un parteneriat cu O2 pentru a integra in noul telefon SX1 un player numit Digital Music Player. Prin noua tehnologie, utilizatorul nu mai trebuie sa descarce intai melodia pe calculator. Modelul SX1 a fost lansat in Germania in iunie, iar luna aceasta si-a facut intrarea pe piata din Marea Britanie. Din 1 august, posesorii SX1 care s-au abonat la serviciul Internet O2 Music pentru descarcare a melodiilor pot cumpara hit-uri muzicale dintr-un repertoriu de 100.000 titluri. Acestia pot cauta o melodie preferata, pot asculta un fragment de 30 secunde din aceasta, dupa care o pot descarca direct pe telefonul mobil. Melodiile costa intre 1,21 sI 2,74 USD, iar telefonul Siemens SX1 costa 146 USD in Marea Britanie.
Din iulie, si in Germania exista un serviciu de descarcare a unor fragmente de melodii. T-Mobile, divizia de telefonie mobila a Deutsche Telecom, planuieste sa ofere melodii intregi prin serviciul Ear Phones incepand din luna decembrie. Utilizatorii acestui serviciu vor putea alege din 250.000 melodii. Specialistii prevad ca pana la sfarsitul anului in Europa vor exista pana la 12 telefoane cu playere digitale si software de protejare a drepturilor de autor, produse de companii precum Siemens, Sony-Ericsson si Samsung. claudiu.andone@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO