Business Hi-Tech

Microsoft a castigat un razboi cu IBM

07.04.2008, 14:58 17

Dupa o lupta de un an, Microsoft si-a impus punctul de vedere. Open XML, un format pentru documente web, a fost aprobat prin votul a 24 de tari din cadrul Organizatiei Internationale pentru Standardizare. Aceasta aprobare din partea ISO va influenta mai mult ca sigur cheltuielile software ale marilor companii, dar si ale unor guverne, creand premisele unei majorari a afacerilor Microsoft, scrie International Herald Tribune.
Cu 87 la suta din totalul voturilor pentru aceasta ratificare, Open XML se bucura acum de un sprijin sporit, a declarat Tom Robertson, manager general pentru interoperabilitate si standarde din cadrul Microsoft.
In ultima runda de votare, ce s-a incheiat sambata, trei sferturi din membrii de baza ca Germania, Anglia, Japonia sau Elvetia au sustinut standardul Microsoft, denumit Ooxml. Romania a fost una din tarile care a sustinut pozitia Microsoft.
Din numarul total de 87 de voturi, doar 10 au fost impotriva - Canada, Brazilia, Iran sau Venezuela numarandu-se printre ele.
Cererea Microsoft pentru aprobarea rapida in 2007 a formatului Ooxml a condus la o intensa campanie de lobby condusa de catre IBM si Sun Microsystems. Acestia au ajutat la dezvoltarea unui format rival numit ODF sau Open Document Format.
ODF a fost primul format de document aprobat de catre ISO in 2006, iar cei ce au promovat acest format, bazandu-se pe aprobarea ISO, l-au recomandat multor companii si guverne. In momentul de fata, ODF este utilizat de 70 de tari.
Controversa insa continua. Steve Pepper, reprezentantul Norvegiei, a cerut ISO sa suspende votul tarii sale, argumentand ca acesta nu reflecta realitatea, marea majoritate a organizatiilor care si-au exprimat votul in tara sa fiind impotriva formatului Microsoft.
Din punct de vedere al ISO insa, chestiunea Norvegiei este o problema interna, a declarat purtatorul de cuvant Roger Frost. In ce priveste Romania, votul a fost in ambele cazuri favorabil Microsoft.
Decizia a fost luata pe baza voturilor exprimate de 27 de companii, institutii si organizatii. In Romania, Microsoft a obtinut 15 voturi favorabile. Au fost exprimate sase voturi impotriva si cinci abtineri. In randul companiilor care si-au exprimat votul care a determinat pozitia Romaniei se numara si reprezentantele companiilor americane IBM si Microsoft.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO