Business Hi-Tech

Microsoft da cupoane de reduceri la Vista

26.10.2006, 19:21 19

Microsoft a anuntat ca va oferi cupoane pentru pachetele Windows Vista si Office 2007, care vor costa compania aproximativ 1,5 miliarde de dolari din vanzarile trimestrului in curs.
Microsoft va suspenda castigurile din al doilea trimestru fiscal pe 31 decembrie pentru trimestrul urmator pentru a corespunde regulilor contabile, a declarat directorul de contabilitate Frank Brod intr-o conferinta telefonica. Suma este mai mare decat a anticipat analista Heather Bellini de la UBS AG, scrie Bloomberg.
Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, incearca sa alimenteze cererea de computere pentru sezonul sarbatorilor prin lansarea unor cupoane care sa dea utilizatorilor ocazia de a-si upgrada anul viitor, gratuit sau la un pret foarte mic, actualul sistem de operare la Vista. Windows se regaseste in aproape 95% din toate PC-urile din lume iar intarzierea Windows Vista pana dupa Craciun ameninta cu pierderea a 4 miliarde de dolari din vanzarile industriei calculatoarelor in acest an, potrivit analistilor de la Gartner.
"Am vrut sa ne asiguram ca atunci cand cumperi un calculator vei avea incredere ca va fi o experienta placuta de sarbatori si una inca si mai buna cand Vista va fi disponibil", a declarat Brooks intr-un interviu.
Actiunile pentru compania cu sediul in Redmond, care au crescut cu 8,2 procente anul acesta, au pierdut 13 centi, ajungand la 28,15 dolari in urma unei tranzactii la bursa de valori Nasdaq.
Suspendarea castigurilor va determina analistii sa faca estimari mai scazute pentru acest trimestru. In medie, analistii prevad ca vanzarile vor fi de 13,5 miliarde de dolari, bazandu-se pe 26 de estimari prin sondaje ale Thomson Financial. Ei previzioneaza un profit de 37 de centi. Cupoanele sunt valabile pentru cumparatori incepand cu 26 octombrie.
Microsoft va suporta costurile cupoanelor, spune Brad Brooks, manager general al diviziei de marketing Windows, care a refuzat sa comenteze in privinta cheltuielilor totale. Producatorii de calculatoare precum Dell Inc. si Hewlett-Packard Co. vor decide daca clientii vor primi o reducere sau o upgradare gratuita.
Cupoanele vor fi oferite pentru calculatoarele cumparate la mijlocul lunii martie si trebuie folosite pana pe 31 martie, spune Brooks.
Amazon.com Inc., cel mai mare retailer online si producatorul de cipuri Advanced Micro Devices Inc. au declarat ca in august solicitau oferte de reduceri din partea Microsoft.
Acesta a facut un sondaj printre parteneri si clienti si a acceptat, spune Brooks.
Clientii care vor cumpara un calculator cu suita Microsoft Office vor primi si un cupon pentru Office 2007, care va fi lansat in acelasi timp cu Vista.
Unii analisti precum Bellini, cel mai bine cotat analist de software al revistei Institutional Investor, a redus deja estimarile vanzarilor si profitului din acest trimestru pentru Microsoft din cauza programului cupoanelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO