Business Hi-Tech

Microsoft România: Aşteptăm o creştere de 6% în acest an. Pariem pe cloud computing

Microsoft România: Aşteptăm o creştere de 6% în acest an. Pariem pe cloud computing

Autor: Magraon Andreea

21.09.2010, 23:56 35

Microsoft România, filiala locală a celui mai mare producător desoftware din lume, estimează o creştere a afacerilor pentru anulfiscal 2011, care a început la 1 iulie, de 6%, dublu faţă de ceaînregistrată în anul anterior, a declarat Călin Tatomir, directorulgeneral al companiei.
"Am reuşit să creştem în contextul în care economia nu dă semne derevenire şi chiar dacă piaţa PC-urilor din România a scăzut cu40%", a declarat Tatomir.
El a adăugat că toate diviziile companiei au avut creş­teriasemă­nătoare, cea mai mare fiind înregistrată pentru soluţia deplanificare a resurselor companiilor (ERP) şi de ges­tionare arelaţiilor cu clien­ţii (CRM) Microsoft Dyna­mics, ale căreivenituri s-au triplat faţă de anul trecut. De asemenea, vânzărilede produse de securitate IT au înregistrat o creştere de 75%."Ve­niturile din produse de securitate IT au confir­mat pentru altreilea an la rând că reprezintă un motor deosebit de creşterepentru businessul Microsoft, trend-ul înregistrat în aniiprecedenţi rotunjind la 500% creşterea din ultimii trei ani", adeclarat oficialul companiei.

Tatomir, care se află în fruntea Microsoft România de doi ani dezile, a explicat că principala ţintă pentru noul an fiscal estedezvoltarea serviciului de cloud computing (un serviciu prin careutilizatorii individuali şi companiile pot accesa prin internet unserver, pe care pot fi găzduite date, un site web sau diferiteaplicaţii de business) cunoscut şi sub denumirea de "software as aservice" (SaaS).
"Nu este o opţiune sau un nou concept. Este businessul viitorpentru toate companiile din lume", a spus directorul general alMicrosoft România, potrivit căruia peste 50% dintre clienţiicompaniei vor apela la acest serviciu în următorii ani. "Avem dejafoarte mulţi clienţi care folosesc serviciul de cloud computing, înjur de 10-15, printre acestea fiind firme de avocatură şiconsultanţă cu peste 20 de angajaţi", a mai spus Tatomir. Potrivitreprezentanţilor Mi­crosoft, în prima jumătate a anului 2010,serviciile online de comunicare şi colaborare în cloud pentruîntreprinderi au fost testate de 2.000 de clienţi dinRomânia.
De asemenea, oficialul Microsoft a adăugat că în noul an fiscaldoreşte mărirea cotei de piaţă a companiei. "Inves­tiţiile încreşterea cotei de piaţă, mai ales în zonele cu cerere din piaţă -cum ar fi virtualizarea de servere, desktopuri şi aplicaţii sauservicii de cloud computing - s-au dovedit a fi decizii bune în2010 şi vor fi continuate", a spus el. În ceea ce priveşte cota depiaţă a Windows 7, sistemul de operare lansat anul trecut, CălinTatomir susţine că aceasta este de 20%, valoarea fiind dublă celeia Windows Vista, modelul anterior. El a explicat că speră caprocentul să ajungă la 50% în următorul an.

Microsoft România are aproape 300 de angajaţi. Potrivit datelor dela Registrul Comerţului, compania a înregistrat anul trecut unprofit brut de 5,1 milioane de euro, la afaceri de 29,6 milioane deeuro. Tatomir, care conduce compania de doi ani de zile, a explicatcă aceste cifre sunt puţin elocvente, în condiţiile în caremajoritatea tranzacţiilor din România sunt înregistrate de sediulcompaniei din Irlanda. În ultimul an, echipa de conducere aMicrosoft s-a schimbat. Polonezul Michal Golebiewski, a fost numitbusiness şi marketing director, el fiind primul străin care intrăîn echipa de conducere a Microsoft de când compania se află înRomânia. Potrivit şefului Microsoft, în ultimii doi ani s-aschimbat 70% din board-ul de conducere al companiei, fiind angajatepersoane de la companii concurente precum SAP, HP, IBM sau Oracle.Oficialii Microsoft susţin că o altă ţintă a companiei în noul anfiscal este lupta împotriva pirateriei, care are o rată de 65% înRomânia. Marilena Ionaşcu, License Compliance Manager la MicrosoftRomânia, a explicat că rata pirateriei rămâne ridicată faţă demedia de 35%. Printre măsurile ce urmează să fie implementate înanul fiscal 2011 se numără consultanţă oferită companiilor pentruadministrarea activelor software.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO