Business Hi-Tech

Microsoft si Nokia schimba industria mobila

07.08.2007, 20:40 11

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, va folosi aplicatiile de protectie la copiere dezvoltate de Microsoft pentru a spori raspandirea continutului multimedia pe dispozitivele mobile, scrie presa internationala.
Potrivit oficialilor celor doua companii, Nokia va achizitiona licente pentru tehnologia DRM (Digital Rights Management) Microsoft PlayReady, pe care o va integra in terminalele sale dezvoltate pe platforma S60, cel mai utilizat mediu de dezvoltare software din industria telefoanelor mobile.
Sistemul de protectie de la Microsoft le permite utilizatorilor sa partajeze fisiere protejate (muzica, jocuri, clipuri video) pe PC-uri, telefoane mobile, MP3 playere si alte dispozitive. Pe platforma S60 sunt construite majoritatea terminalelor Nokia, insa pe baza ei s-au dezvoltat si telefoane avansate de la LG sau Samsung.
In 2005, cele doua companii au semnat un contract pentru a utiliza aplicatia Windows Media Player pe telefoanele Nokia. Aceasta decizie a starnit confuzie in industria de soft pentru dispozitive mobile, deoarece companiile au fost anterior competitori. Cel mai mare rival al S60 este chiar platforma Microsoft Windows Mobile.
Pe masura ce preturile telefoanelor mobile scad, producatorii incearca sa obtina venituri de pe segmentele software. In acelasi timp, Microsoft cauta noi surse de venit pe piata mobila.
In luna iunie a acestui an, oficialii Nokia au declarat ca vor sa reorganizeze compania pentru a se putea axa mai eficient pe software si servicii. Acestia estimeaza ca numeroase telefoane pe baza S60, dar si unele dezvoltate pronind de la S40, care folosesc tehnologia PlayReady vor fi lansate pe piata in 2008.
Potrivit firmei de cercetare Informa, piata serviciilor de divertisment (jocuri, muzica, emisiuni TV, continut pentru adulti, jocuri de noroc) va creste la 38 mld. dolari (27,7 mld. euro) pana in 2011, comparativ cu nivelul de aproximativ 18,8 mld. dolari (13,7 mld. euro) inregistrat in 2006.
"Televiziunea mobila o sa fie cu adevarat un curent mainstream, in comparatie cu serviciile actuale de divertisment", considera Chadd Knowlton, director general pentru protectia continutului digital in cadrul Microsoft.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO