Business Hi-Tech

Microsoft va anunta castiguri mai mari

24.01.2008, 19:17 25

Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, ar putea anunta o crestere de peste 60% a profitului trimestrial net, pe fondul cererii sustinute pentru sistemul de operare Windows si suita Office, scrie presa internationala.
Analistii estimeaza ca profitul Microsoft in al doilea trimestru fiscal (incheiat in decembrie) ar putea urca cu 66%, la 4,35 mld. $ (3 mld. euro), sau 46 de centi pe actiune, in timp ce vanzarile s-ar putea majora cu 27%, la 15,93 mld. dolari (10,98 mld. euro).
Investitorii vor privi cu interes si estimarile gigantului software pentru intreg anul fiscal pentru a constata daca Microsoft poate mentine ritmul puternic de dezvoltare inregistrat la sfarsitul anului trecut.
Declinul economiei in Statele Unite a determinat anularea castigurilor la bursa inregistrate de actiunea Microsoft in primul trimestru.
Anterior, oficialii Microsoft au estimat pentru anul fiscal 2008 un profit de 178 ? 181 de centi pe actiune, la venituri de 58,8 ? 59,7 mld. dolari (40,6 - 41,1 mld. euro).
Saptamana trecuta, firmele de cercetare a pietei IDC si Gartner au anuntat ca vanzarile de PC-uri au crescut cu peste 13% in perioada octombrie - decembrie, iar analistii anticipeaza ca aceasta evolutie va avea un impact si asupra rezultatelor Microsoft.
Sistemul de operare Windows, care instalat pe 90% din computerele din lume, a fost principalul factor care a contribuit la cresterea de 20% a veniturilor raportata de companie in primul trimestru. Pentru trimestrul curent, analistii considera ca Microsoft va avea de castigat in urma lansarii noilor versiuni Windows pentru server, precum si a pachetului major de actualizari software pentru Vista (Service Pack 1).
Rezultatele Microsoft ar putea fi influentate si de catre viitorul sistem de operare Windows 7. In ultimele zile, presa internationala a speculat faptul ca succesorul lui Vista ar putea fi lansat mai devreme decat se anticipase initial.
Potrivit celor mai recente zvonuri, Windows 7, care purta numele de cod "Vienna" si era programat pentru lansare in 2010, si-ar putea face debutul in a doua jumatate a anului viitor, determinand multe companii din industria IT sa se intrebe daca merita sa faca tranzitia la Vista in cazul in care nu au facut-o deja.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO