Business Hi-Tech

Ministerul comunicatiilor cumpara computere de 70 de milioane de dolari

Ministerul comunicatiilor cumpara computere de 70 de milioane de dolari

Zsolt Nagy, Ministrul comunicatiilor: Eu cred ca pe termen mediu efectul pe piata locala IT&telecom poate fi de pana la trei-patru ori mai mare decat valoarea acestui proiect, de 70 de milioane de dolari. Este o investitie directa in piata locala IT care va stimula cererea pentru noi produse. E o investitie generatoare de alte investitii.

28.02.2007, 18:24 18

Ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy estimeaza ca proiectul realizat de guvern si Banca Mondiala prin care 251 de comune si orase mici vor fi echipate in acest an cu echipamente IT si servicii de acces la Internet va genera pe termen mediu pe piata locala IT si telecom o cerere de trei-patru ori mai mare decat valoarea proiectului, de 70 de milioane de dolari (54 mil. euro).
Prin proiectul "Economia Bazata pe Cunoastere", un proiect lansat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei, vor fi achizitionate cateva mii de PC-uri, cateva sute de servere precum si echipamente de comunicatii si serviciile aferente pentru instalarea, punerea in functiune, mentenanta si serviciile de acces la Internet pentru 206 comune si 45 de orase sub 30.000 de locuitori. Prin proiect vor fi achizitionate si servicii de acces la Internet in banda larga pentru o durata de trei ani.
Conform proiectului vor fi echipate cu echipamente IT scolile, primariile si bibliotecile precum si punctele de acces public la informatie, care vor fi create cu aceasta ocazie. Echipamentele vor fi instalate in 472 de scoli, 251 de primarii, 251 de biblioteci si 251 de puncte de acces public la informatie.
MCTI nu a furnizat cifra exacta a echipamentelor ce vor fi achizitionate, dar avand in vedere numarul de comunitati in care vor fi realizate instalarile, este de asteptat sa fie cumparate peste 5.000 de PC-uri si aproximativ 1.000 de servere - reprezentand aproximativ unu la suta din numarul de PC-uri vandute intr-un an pe piata locala. Este de asteptat ca proiectul derulat de Guvern si Banca Mondiala sa genereze cresteri si pentru furnizorii de software, intrucat sistemele PC vor fi dotate cu sisteme de operare, aplicatii office, si licente antivirus.
Anuntul referitor la organizarea licitatiei internationale va fi publicat luna viitoare, Zsolt Nagy estimand ca, in aproximativ doua luni din acel moment, va demara procesul de evaluare a ofertelor. Seful MCTI estimeaza ca pana la sfarsitul anului ar putea fi instalate toate cele 251 de retele. Licitatia va fi organizata conform procedurilor Bancii Mondiale, care va declara castigatoare cea mai ieftina oferta corespunzatoare cerintelor documentatiei de licitatie.
Ministrul Zsolt Nagy crede ca instalarea PC-urilor si a serviciilor de acces la Internet in aceste locatii vor stimula puternic cererea de echipamente si servicii IT in mediul rural si in orasele mici.
"Eu cred ca pe termen mediu efectul pe piata locala IT&telecom poate fi de pana la trei-patru ori mai mare decat valoarea acestui proiect, de 70 de milioane de dolari. Este o investitie directa in piata locala IT care va stimula cererea pentru noi produse. E o investitie generatoare de alte investitii", a declarat pentru ZF Zsolt Nagy. El a furnizat ca exemplu localitatea Corund, unde a fost implementat un asemenea proiect - pilot si unde, ulterior, circa 500 de oameni si-au instalat acasa servicii de acces la Internet.
"Proiectul va crea cerere de PC-uri si de servicii Internet, potentialul de crestere din mediul rural fiind comparabil cu cel din orase. Este vorba de localitati care nu au intrat deocamdata in cercul consumului, dar unde exista potential pentru achizitia de asemenea servicii", a explicat Zsolt Nagy. El a declarat ca proiectul este o premiera atat pentru guvern cat si pentru Banca Mondiala, el avand sanse sa fie replicat international.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO