Business Hi-Tech

Multimedia, noua arie de competitie in telefonia mobila

Multimedia, noua arie de competitie in telefonia mobila

Orange are in prezent 1.000 de jocuri in portal

22.04.2008, 19:06 24

Extinderea ofertei de continut (muzica, jocuri, clipuri video) pe telefonul mobil - care stimuleaza crearea unor noi surse de venituri prin vanzarea de terminale mai scumpe si cresterea consumului de servicii internet, reprezinta una din noile arii de competitie intre operatorii de telefonie mobila de pe piata locala. Cei mai mari jucatori de pe aceasta piata sunt cei mai mari operatori de telefonie mobila de pe piata locala, Orange si Vodafone - care au impreuna aproape 20 de milioane de clienti si care furnizeaza servicii de date mobile cu viteze ce ajung pana la vitze de 7,2 Mbps, favorizand astfel transferul rapid de continut multimedia.
Orange are in prezent peste 1.000 de jocuri disponibile in portalul care poate fi accesat de clientii companiei de pe telefonul mobil, de zece ori mai multe decat la data lansarii. Anul trecut, numarul de utilizatori pentru categoria jocuri din portalul Orange World a crescut cu 193%, in timp ce numarul de jocuri descarcate a crescut cu 185%.
Veniturile Orange din furnizarea de jocuri prin portal au crescut cu 144%, a declarat Oana Comanescu, Content & Multimedia Division Manager la Orange Romania. Ea nu a oferit mai multe detalii despre numarul absolut de utilizatori sau despre valoarea veniturilor de pe piata locala, generate de vanzarea de jocuri. Operatorii telecom se vor concentra pe furnizarea de continut (muzica, sport, film, televiziune, jocuri) pe mobile, scopul urmarit fiind atat obtinerea de venituri suplimentare, cat si fidelizarea bazei de utilizatori.
"Piata creste odata cu cresterea veniturilor utilizatorilor, care aloca astfel sume mai mari pentru serviciile de continut. Operatorii experimenteaza astfel si noi modele de business precum publicitatea si productia de continut", a spus Comanescu. Cele mai descarcate jocuri de pe portalul Orange au fost anul trecut Need for Speed ProStreet si Real Football 2007. Oficialii Orange au facut aceste declaratii in contextul deschiderii unui nou magazin in complexul Baneasa Shopping City. Orange are in prezent o retea de 77 de magazine proprii, din care 14 in Bucuresti si estimeaza ca va incheia anul cu aproximativ 100 de unitati.
Vodafone, cel mai mare rival al Orange de pe piata locala, furnizeaza de asemenea continut multimedia pentru clientii sai prin portalul Vodafone Live!.
Operatorul a anuntat ca incepand de ieri utilizatorii pot descarca prin telefonul mobil cel mai noi album Madonna, inaintea lansarii acestuia pe piata, programata pentru data de 28 aprilie 2008. Clientii Vodafone vor putea urmari gratuit, atat de pe mobil, cat si pe pagina web a companiei, concertul care va fi sustinut de artista in New York pe 30 aprilie 2008. Tariful pentru descarcarea pieselor din portal este 1,5 euro/piesa (fara TVA). Si operatorul de telefonie mobila Cosmote furnizeaza prin portalul i-mode continut multimedia, precum jocuri si tonuri de apel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO