Business Hi-Tech

MusicMall.ro: Vindem 100.000 de melodii

17.05.2006, 00:00 31

MusicMall.ro, primul site romanesc care ofera legal spre vanzare muzica in format digital pe Internet, a vandut de la inceputul anului 15-20 de mii de melodii, a declarat pentru Ziarul Financiar Serban Boanca, director tehnic HTD, compania care a dezvoltat site-ul. DTH are ca principala activitate dezvoltarea de site-uri si aplicatii pe Internet.

"Pana la sfarsitul anului noi estimam ca numarul melodiilor vandute de noi prin Internet va ajunge la 100.000", a precizat Boanca.

Proiectul a fost lansat in versiune beta (in teste) la inceputul anului, iar lansarea oficiala a MusicMall.ro a avut loc pe 10 mai. Pe langa vanzarea de muzica digitala, site-ul mai ofera stiri din muzica, versuri ale pieselor sau informatii despre artisti. Site-ul a avut de la inceputul anului intre 80 si 100 de mii de vizitatori in fiecare luna, conform site-ului Trafic.ro

"Solutia software care se afla in spatele site-ului a fost dezvoltata in house, iar contactele cu casele de muzica le aveam deja formate prin intermediul unor site-uri mai vechi cu un profil similar", a spus Boanca.

In acest moment site-ul ofera peste 10.000 de melodii a artistilor romani. "Am facut unele sondaje intre vizitatorii de pe site-urile noastre si am observat ca romanii, in special adolescentii, prefera in special muzica autohtona", a precizat Boncea. El a adaugat ca firma este in discutii cu alte case de muzica pentru a oferi pe viitor si muzica straina.

Sistemul de plata a melodiilor a fost adaptat la piata din Romania, melodiile putand fi descarcate prin Internet prin trimiterea unui SMS. Pretul SMS-ului este de 0,9 USD (fara TVA) si este valabil in retelele Orange si Vodafone.

Unul dintre avantajele site-ului de muzica il reprezinta faptul ca este deschis non-stop. In plus MusicMall.ro gazduieste si piese sau albume vechi, care nu se mai gasesc pe piata.

Compania are inca doua portaluri de Internet ce au ca profil muzica, dar inca nu vand muzica digitala online, fiind axate pe continut, precum stiri si informatii despre artisti. "Urmeaza in urmatoarele luni ca aceste doua site-uri sa vanda prin intermediul MusicMall.ro muzica in format mp3", a zis Boanca.

Musicabuna.ro si Musicanoua.ro au fost lansate acum 6, respectiv 4 ani. Pe cele doua site-uri compania DTH vinde CD-uri cu muzica si tonuri de apel pentru telefoane mobile. "La vanzarea de CD-uri pe Internet ne gandim sa renuntam. Potentialii clienti prefera sa se duca in continuare sa le cumpere din magazin decat de pe Internet", a explicat Boanca.

Oficialii DTH evalueaza de asemenea si posibilitatea de a renunta la comercializarea de tonuri de apel pentru telefoane mobile. "In primul rand, activam prin intermediul unui partener (Voxline Comunication - n.r.), iar veniturile nu sunt prea mari. In al doilea rand, contintul pe care il oferim in acest moment este destul de invechit din punct de vedere tehnologic, intrucat melodiile monofonice nu mai au o cautare asa de mare pe piata", a mai spus Boanca.

Piata muzicala internationala a cunoscut in ultimii ani o migratie importanta catre comercializarea melodiilor direct in format electronic. In anul 2006 se estimeaza ca numarul de utilizatori de muzica online va atinge cifra de 210,8 milioane.

Cumpararea de melodii de pe Internet determina o scadere a vanzarilor de CD-uri. Conform datelor oferite de Nielsen Soundscan, companie de cercetare a pietei, vanzarile din SUA au scazut la 619,9 milioane de albume in 2005 de la 762,8 milioane in 2001. Adolescentii sunt cei care cumpara cel mai des muzica de pe Internet, de aproximativ doua ori mai mult fata de alta categorie de varsta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO