Business Hi-Tech

Netbookurile ieftine aduc Acer pe locul doi la vanzarile de PC-uri

15.10.2009, 23:12 20

Compania taiwaneza Acer a urcat in al treilea trimestru pe loculdoi in topul celor mai mari producatori de computere personale (PC)din lume, dupa ce a devansat grupul Dell, pe primul locmentinandu-se Hewlett-Packard (HP), transmite Reuters.

Ulterior anuntului actiunile companiei au atins cel mai marenivel inregistrat in ultimii noua ani la bursa din Taipei, dupa cecompaniile de analiza IDC si Gartner au precizat ca producatorul decomputere a ajuns pe locul doi, detronand Dell.

In euforia creata dupa anuntul IDC si Gartner mai multi analistiau declarat ca Acer poate lupta acum pentru a ajunge pe primulloc.

Livrarile de computere personale ale HP au crescut in al treileatrimestru cu 9,3%, ceea ce a adus companiei o cota de piata de20,2% si prima pozitie in topul producatorilor de computere,potrivit datelor International Data Corporation (IDC). HP adetronat Dell in materie de vanzari de PC in 2006.

Vanzarile Acer au avansat cu 25,6%, propulsand compania pepozitia a doua in clasament, cu o cota de piata de 14%. Aceastaperformanta reflecta popularitatea netbookurilor ieftine produse decompanie.

In ultimii ani, Acer, infiintata in anii '80, a cumparatproducatorii de PC Gateway si Packard-Bell, prin care si-aimbunatatit semnificativ prezenta pe piata din SUA.

Analistii considera ca politica agresiva de preturi a Acer si HPsi cererea solida au ajutat cele doua companii sa-si majoreze cotade piata.

Pe de alta parte, livrarile Dell au scazut in al treileatrimestru cu 8,4%, in conditiile in care activitatea companiei seconcentreaza pe clienti institutionali sau din sectorul corporate,segmente grav afectate de declinul economiei mondiale.

Pe locurile patru si cinci in clasament se situeaza Lenovo dinChina si Toshiba din Japonia.

La nivel global, livrarile de PC-uri au avansat cu 2,3% in altreilea trimestru, la putin peste 78 de milioane de unitati, ceeace demonstreaza ca sectorul isi revine progresiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO