Business Hi-Tech

Nicolaescu, Microsoft: Business Intelligence inseamna 80% consultanta si 20% software

Nicolaescu, Microsoft: Business Intelligence inseamna 80% consultanta si 20% software

Gabriel Nicolaescu, director al diviziei Server&Tools: Toate aceste date exista, dar nu sunt valorificate, in mare parte din lipsa unor consultanti de business care sa vina la manageri si sa le propuna aceste solutii de imbunatatire a performantei.

18.12.2007, 18:47 216

Microsoft Romania a vandut anul trecut peste 2.000 de baze de date SQL (Structured Query Language - limbaj structurat) si se asteapta ca in 2007 acesta sa creasca la cu aproximativ 100%, dupa ce in ultimii patru ani ritmul de crestere al vanzarilor de baze de date s-a situat la 50%, au precizat oficialii companiei. Firmele folosesc bazele de date SQL pentru centralizarea si prelucrarea datelor. In competitie cu SQL sunt bazele de date Oracle si IBM.
Potrivit lui Gabriel Nicolaescu, director al diviziei Server&Tools la Microsoft Romania, doar 10% din companiile mari din Romania detin implementate solutii de Business Intelligence.
"Business Intelligence este un concept foarte utilizat in mediul de business si e unul dintre instrumentele principale ale managementului modern. Sunt tendinte ale managementului modern, precum Balanced Core Card, Management Objectives, Key Performance Indicators, Empowerment, Descentralizarea Organizatiilor - toate acestea sunt tendinte care se manifesta din ce in ce mai pregnant ca motoare ale eficientei organizatiilor, dar pentru a le pune in practica ai nevoie de niste instrumente IT puternice care sa le sustina. Practic, acestea sunt abordari de business care au fost permise odata cu dezvoltarea IT-ului", a precizat Nicolaescu.
Business Intelligence reprezinta un set de concepte si metode destinate sa imbunatateasca luarea deciziilor de business utilizand ca suport sisteme IT. Exista trei straturi de BI - primul consta in consolidarea informatiilor intr-un singur loc, ulterior avand loc difuzarea de rapoarte individualizate pentru fiecare manager, in functie de nevoile postului lui. Nicolaescu apreciaza ca doar 20% din solutia de BI reprezinta software restul fiind consultanta.
"Cel mai inalt nivel de BI este analiza. Nevoia de analiza apare de regula la nivel inalt, la nivel de top management, mai ales in perioadele de sfarsit de an. Un nivel mai avansat, in care se face o analiza complexa, este cel de Data Mining, in care masina preia responsabilitatile de analiza", a explicat Nicolaescu.
Potrivit companiei de analiza Garner, in urmatorii trei ani de zile o jumatate din solutiile de BI de la nivel mondial vor fi solutii de management al performantei. Piata mondiala de solutii software de Business Intelligence este asteaptata sa atinga in acest an circa 4,5 miliarde de dolari, urmand ca in trei ani sa depaseasca sapte miliarde de dolari. In Romania, in ceea ce priveste solutiile de BI, Microsoft se orienteaza catre companiile de nivel mediu si mari.
"Tehnologia este aceeasi, in schimb consultantii sunt specializati pe industrie - sunt consultanti care ofera solutii pentru logistica, alti consultanti ofera pentru leasing", precizeaza Nicolaescu.
De fiecare data cand Microsoft vinde o baza de date SQL, aceasta vine cu aceste tehnologii de BI. Astfel, este nevoie de numirea unui consultant certificat Microsoft pentru asistarea si derularea proiectului. "Incercam sa aducem solutiile de BI la dispozitia tuturor intreprinderilor, pana acum fiind utilizate de companiile mari. La nivelul companiilor mari locale, piata nu s-a dezvoltat foarte bine. E drept, nu au existat nici tehnologii avantajoase", a precizat Nicolaescu.
Potrivit lui, organizatiile dispun de aceasta inteligenta interna, dar nu si-o exploateaza. "Toate aceste date exista, dar nu sunt valorificate, in mare parte din lipsa unor consultanti de business care sa vina la manageri si sa le propuna aceste solutii de imbunatatire a performantei", adauga oficialul Microsoft.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO