Business Hi-Tech

Nokia ar putea lansa noi smartphone-uri cu Windows 8 înaintea apariţiei iPhone 5

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

16.08.2012, 00:04 487

Producătorul finlandez Nokia va lansa "în curând" un nou smartphone cu sis­te­mul de operare Microsoft Windows 8, a promis Stephen Elop - direc­torul executiv al companiei, scrie Bloomberg. Lansarea ar putea avea loc în cadrul unui eveniment care se va des­fă­şura la Helsinki pe 5-6 septembrie, cu mai puţin de o săptămână înainte de evenimentul în cadrul căruia Apple este aşteptat să lanseze un nou iPhone.

Nokia, care a trecut pe locul doi după Samsung în topul celor mai mari producători mondiali de telefoane mobile, nu a făcut comentarii despre anun­ţurile pe care le va face în cadrul evenimentului Nokia World, însă mai multe reviste de business au scris că produ­cătorul va lansa noi modele de smart­phone-uri cu Windows 8.

Elop, care se afla în Oslo pentru o întâlnire cu directorul executiv al Telenor - Jon Fredrik Baksaas, nu a negat o lansare în septembrie, ci a spus doar că noi smartphone-uri cu Windows 8 vor fi disponibile într-o perioadă relativ apropiată. Acţiunile Nokia, care se tranzacţionau la un nivel minim istoric, au crescut uşor după comentariile lui Elop. Stephen Elop, care a venit de la Microsoft la Nokia în septembrie 2010 pentru a conduce bătălia companiei îm­potriva tot mai puternicilor rivali Apple şi Samsung, a declarat că va rămâne dedicat strategiei de a utiliza software Microsoft în ciuda succesului limitat de până acum al telefoanelor cu Windows.

La începutul anului 2011 Nokia a decis să renunţe la platforma software proprie Symbian pentru cea furnizată de Microsoft, cu scopul de a reduce decalajul faţă de Apple şi Google. "Nu am de gând să dau timpul înapoi (…)", le-a spus Elop reporterilor. "În războiul de astăzi dintre Android, Apple şi Windows este foarte clar că noi intrăm în lupta cu Windows phone", a adăugat el.

Nokia a avut pierderi de 1,53 de miliarde de euro în al doilea trimestru şi a vândut doar patru milioane de telefoane cu Windows în acest interval, în timp ce Apple a vândut în al doilea trimestru 26 de milioane de iPhone-uri, iar Samsung 50 de milioane de smartphone-uri. În mandatul lui Stephen Elop Nokia a închis fabrica pe care o deţinea în judeţul Cluj din România, concediind peste 2.000 de persoane. La fabrica din România se asamblau unele dintre cele mai ieftine mo­dele ale Nokia - pentru care cererea din Europa era tot mai mică, potrivit companiei. Nokia a anunţat închiderea fabricii în septembrie 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO