Business Hi-Tech

Nokia da startul unui razboi al preturilor, reducandu-le cu 10%

03.02.2010, 00:00 18

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, aieftinit pretul smartphone-urilor cu pana la 10%, intrand astfel incompetitie cu dispozitivele ieftine ale Samsung sau Sony Ericsson,scrie Reuters. Compania finlandeza sustine ca ieftinirea este partea planului sau de business, luand astfel de masuri de cateva ori pean.

Dupa scaderea preturilor, cel mai ieftin smartphone Nokia, 5230,este vandut cu 170 de euro in Finlanda. Cererea de telefoaneinteligente ieftine a dus la cresterea vanzarilor in ultimultrimestru al anului trecut, afectat de recesiune. Vanzarile aucrescut cu aproape 30% in perioada octombrie-decembrie, arata unstudiu al firmei de cercetare Strategy Analytics, citat deReuters.

Nokia a anuntat saptamana trecuta ca veniturile companiei dinvanzarile de smartphone-uri au crescut in ultimul trimestru al lui2009 cu 26 % la 3,9 miliarde de euro. Pretul mediu alsmartphone-urilor companiei a scazut la 186 de euro de la 190 deeuro in al treilea trimestru.

Scaderea preturilor dispozitivelor Nokia a afectat vanzarileproducatorilor concurenti precum Sony Ericcson, care s-a concentratpe comercializarea unor telefoane cu preturi medii, care au cameresi music player, dar nu si sistem de operare.

"Prin aceasta runda de ieftiniri, Nokia duce sistemul sau ieftinde operare Symbian catre o noua dimensiune" , a declarat Ben Woos,director de cercetare la firma britanica CCS Insight.

Reducerile de preturi de la Nokia au venit pe fondul reveniriiindustriei, afectata anul trecut de recesiune. Compania finlandezase asteapta ca in 2010 piata telefoanelor mobile sa creasca cu 10%.Bloomberg a scris saptamana trecuta ca vanzarile de telefoanemobile si-au revenit in al patrulea trimestru al anului trecut,avand o crestere de 10%.

2010 - un an al competitiei intresmartphone-uri

Analistii estimeaza ca anul acesta va fi unul foarte competitivin ceea ce prive;te vanzarile de smartphone-uri, in special dupacresterea pietei de la sfarsitul anului trecut, scrie Reuters.

"Piata smartphone-urilor va deveni ultracompetitiva in 2010",sustine analistul Neil Mawston de la compania de cercetare StrategyAnalytics. El a adaugat ca "razboiul smartphone-urilor" va fi debun augur pentru consumatori, dar va crea presiuni foarte mariasupra producatorilor. Companiile sud-coreene Samsung Electronicssi LG Electronics isi vor mari vanzarile de smartphone-uri ieftine,iar noii jucatori de pe piata precum Huawei si Dell vor veni cumulte oferte.

HTC, cel de-al patrulea brand de smartphone-uri la nivelmondial, a anuntat saptamana trecuta ca va fi primul care va suferidin cauza competitiei tot mai mare, anuntand o scadere a profituluibrut in primul trimestru al anului 2010.

In doua saptamani primul mobil de laMicrosoft?

Microsoft, cel mai mare producator de sofware din lume sepregateste sa lanseze primul sau telefon mobil, in cadrulCongresului Mondial GSM (World Mobile Congress) din aceasta luna dela Barcelona, relateaza presa internationala. Astfel, gigantulamerican ar fi cel mai nou jucator pe piata telefoanelorinteligente, in contextul competitiei din ce in ce mai mari de peacest segment al industriei telecom.

Telefonul Microsoft va opera cu sistemul de operare Windows 7 siva fi compatibil cu magazinul media online Zune al Microsoft,unde clientii se pot abona si pot cumpara muzica, si va aveaconectivitate directa de pe telefon la retele sociale populare,precum Facebook, Twitter sau Xbox Live, reteaua de jocuri videoonline a grupului american, potrivit unor surse din cadrulcompaniei. De asemenea, telefonul va avea o camera foro de 5megapixeli si suport pentru inregistrare video in formatHigh-Definition (HD).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO