Business Hi-Tech

Nokia Siemens Networks: 3G a fost supraestimat

14.02.2007, 17:39 17

In cadrul congresului international 3GSM World din Barcelona, Nokia si Siemens si-au prezentat compania nou infiintata Nokia Siemens Networks, scrie presa internationala. Fiecare dintre parteneri va detine 50% din companie, iar noul director executiv - Simon Beresfor-Wylie - a declarat ca planurile de afaceri ale celor doua companii se completeaza unul pe celalalt, existand insa o suprapunere minora in segmentele de clienti.
Fuziunea a fost anuntata inca din iunie 2006, dar a fost intarziata de investigatiile oficiale in cazul unei presupuse luari de mita in cadrul companiei germane Siemens.
Beresfor-Wylie a recunoscut ca industria mobila a supraestimat tehnologia 3G si a ratat sansa de a o interconecta cu tehnologiile Ethernet si Internet Protocol (IP). "Exista un singur Internet si cred ca nu am inteles cum trebuie abordat", a declarat oficialul companiei.
Beresford-Wylie este de parere ca Internetul va sterge treptat granitele dintre industrii, adaugand ca numarul de oameni conectati la Internet de mare viteza ar trebui sa se dubleze la 5 miliarde de oameni pana in 2015. Oficialul companiei estimeaza ca dezvoltarea televiziunii high definition si IPTV va duce la marirea traficului de date cu pana la 100 de ori pana in 2015. Cresterea va fi de 60-70% in fiecare an si, in cele din urma, vor fi necesare conexiuni care sa permita viteze de ordinul gigabitilor pe secunda. Beresford-Wylie considera ca tehnologiile care vor schimba piata sunt HSDPA (high-speed downlink packet access) - o varianta mai rapida a tehnologiei 3G - si WiMax. Nokia va introduce solutii mobile WiMax, in timp ce Siemens va oferi solutii WiMax fixe.
3G si tehnologia mobila WiMax au fost initial privite ca tehnologii rivale. Beresford-Wylie a declarat ca initial Nokia Siemens Networks si-a pierdut increderea in dominatia uneia dintre tehnologii, insa acum este fericit sa le aiba pe amandoua in portofoliu. Oficialul a precizat ca aceasta decizie este benefica atat operatorilor care au investit in tehnologia 3G, cat si celor care nu au facut-o inca, dar au de gand sa se concentreze pe WiMax. Tranzactia va fi finalizata la sfarsitul primului trimestru fiscal din 2007 si va da nastere la a doua mare firma de telecomunicatii din lume, dupa Alcatel-Lucent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO