Business Hi-Tech

Nokia Siemens Networks da afara 9.000 de oameni pentru a economisi 2 mld. $ pe an

07.05.2007, 17:04 20

Producatorul de echipamente telecom Nokia Siemens Networks va concedia circa 9.000 de angajati, localizati in mai multe tari in care opereaza compania, pentru a-si atinge tinta de a realiza, pana in 2010, economii anuale de 2 mld. $ (1,5 mld. euro), scrie presa internationala. Cele mai multe concedieri vor fi operate in Germania (2.900 de oameni) si Finlanda (1.700), conform detaliilor anuntate la sfarsitul saptamanii trecute de oficialii companiei.
In Finlanda, in prima faza a procesului de concediere vor fi eliminate 700 de posturi, obiectivul final de 1.500-1.700 de angajati disponibilizati urmand sa fie atins pana la sfarsitul anului 2010. Compania are in prezent circa 10.000 de angajati in Finlanda.
In Germania disponibilizarile vor fi demarate in perioada imediat urmatoare, numarul actual de 13.000 de angajati urmand sa fie redus cu 2.800 - 2.900, de asemenea pana in 2010.
Din punctul de vedere al numarului de angajati Finlanda si Germania vor ramane in continuare centre majore pentru companie, chiar daca inca de pe acum circa 60% din personal lucreaza in alte tari decat cele de origine ale Nokia si Siemens.
"Este un pas necesar pentru a construi o companie capabila sa fie competitiva pe piata", a declarat Simon Beresford-Wylie, CEO al Nokia Siemens Networks. Conform oficialilor companiei, reducerea costurilor este vitala in contextul in care operatorii de telefonie se confrunta cu o competitie intensa si o presiune ridicata pe tarife.
In ultimii ani, de altfel, industria producatorilor de echipamente telecom a urmat o tendinta de consolidare, asa cum s-a intamplat si in randul operatorilor telecom.
Fuziunea dintre Alcatel (Franta) si Lucent (SUA) a fost anuntata cu doar cateva luni inaintea acordului Nokia-Siemens. Operatori precum AT&T si Verizon si-au sporit de asemenea dimensiunile, inghitind operatori mai mici si lasand astfel pe piata mai putini potentiali clienti pentru producatorii de echipamente.
Astfel, pe masura ce operatorii telecom se transforma in furnizori de solutii complete de comunicatii, producatorii de echipamente trebuie sa se extinda si ei daca vor sa spere ca nu-si vor pierde aceasta categorie de clienti.
Ei trebuie sa fie capabili sa integreze retelele wireless cu cele traditionale astfel incat clientii sa fie capabili sa-si verifice mesajele e-mail de pe telefon sau sa aiba un singur serviciu de mesagerie vocala pentru mai multe linii telefonice, care sa includa tehnologii diferite.
De asemenea, operatorii au nevoie de o mai mare putere financiara pentru a fi capabili sa reduca preturile si sa tina pasul cu competitorii low-cost.
Grupul format de finlandezii de la Nokia si germanii de la Siemens AG, lansat oficial in luna aprilie, isi mentine astfel estimarile publicate anul trecut ca va fi nevoit sa-si diminueze cu circa 10-15% personalul.
Nokia Siemens a fost format prin parteneriatul incheiat de diviziile de echipamente pentru infrastructurile de telefonie fixa si mobila ale celor doua companii europene. Planurile privind infiintarea companiei au fost anuntate in luna iunie a anului trecut, dar acestea au fost intarziate de un scandal de coruptie in care au fost implicati oficiali ai companiei Siemens. Cele doua divizii care formeaza in prezent compania Nokia Siemens Networks au avut in 2005 un venit cumulat de 15,8 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO