Business Hi-Tech

Nokia trece de la un profit de 1 mld. euro la o pierdere de 913 mil. euro

15.10.2009, 23:18 24

Grupul finlandez Nokia, cel mai mare producator de telefoanemobile din lume, care detine in Romania o fabrica in judetul Cluj,a anuntat joi o pierdere neta de 913 milioane de euro pentrutrimestrul al treilea, fata de un profit net de 1,05 miliarde deeuro in perioada similara a anului trecut, din cauza devalorizariiputernice a activelor.

Aceasta este prima pierdere neta anuntata de Nokia de candcompania a inceput sa-si anunte trimestrial rezultatele financiare,in 1996, potrivit Bloomberg, care precizeaza ca pierderea a fostprovocata de cererea slaba si de costurile mari legate de unjoint-venture cu nemtii de la Siemens.

Rezultatul Nokia a surprins pietele, care anticipau ca grupul saincheie perioada iulie-septembrie pe profit, potrivit Reuters.

Nokia a inregistrat in trimestrul trei un provizion de 908milioane de euro din cauza devalorizarii activelor diviziei deretele si echipamente pentru retele de telecomunicatii mobile inconditii de piata foarte dificile, se arata in raportul financiaral grupului. Vanzarile au scazut totodata cu 19,8%, la 9,81miliarde de euro, de la 12,23 miliarde de euro in perioada similaraa anului trecut.

In primele noua luni, vanzarile Nokia au scazut cu 23,7%, la28,99 miliarde de euro, de la 38,04 miliarde de euro in perioadasimilara a anului trecut, iar grupul a inregistrat o pierdere netade 622 mil. euro, comparativ cu un profit net de 3,33 mld. euro inintervalul ianuarie-septembrie 2008.

Seful Nokia a anuntat totusi ca se asteapta ca piata sa scada inacest an cu doar 7%, fata de estimarile anterioare de 10%. Companiaa vandut in T3 4,5 milioane de telefoane multimedia din seria N, inscadere fata de 4,6 milioane de unitati in T2. Pe de alta parte,Nokia a vandut in al treilea trimestru 4,4 milioane de telefoanemobile din seria E, dedicata clientilor de business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO