Business Hi-Tech

Nokia va angaja inca 15 oameni la divizia de soft din Cluj

22.06.2007, 19:31 15

Reprezentantii Nokia Enterprise Solutions Romania au anuntat ca intentioneaza sa lanseze produsele dezvoltate la Cluj-Napoca si pe piata romaneasca, compania neavand in acest moment niciun client operator la nivel local. "Solutiile dezvoltate de echipa din Cluj-Napoca sunt operationale in toata lumea, iar strategia noastra este sa crestem in continuare, iar solutiile de mobilitate pe care le dezvoltam sa fie accesibile si pe alte suporturi mobile, in afara celor dezvoltate de Nokia", a declarat Valentin Deac, manager executiv al centrului de dezvoltare Nokia Enterprise Solutions Romania. Divizia Nokia dezvolta solutii de mesagerie wireless si alte aplicatii pentru telefoane mobile, care sunt utilizate la nivel international si de companii precum Microsoft, Yahoo! sau AOL.
Potrivit conducerii companiei, in perioada urmatoare Nokia Enterprise Solutions intentioneaza sa angajeze aproximativ 12-15 oameni, acestia urmand sa lucreze pe toate cele patru departamente ale diviziei. Pentru a sustine dezvoltarea viitoare, Nokia Enterprise Solutions a inchiriat recent patru etaje la Olimpia Business Center, una dintre cladirile de birouri din Cluj-Napoca.
Departamentul de cercetare si dezvoltare din Romania al Nokia a fost lansat anul trecut, odata cu achizitia companiei americane Intellisync, care isi desfasura la Cluj cea mai mare parte a activitatii de programare. Valoarea totala a tranzactiei la nivel international a fost de aproximativ 430 de milioane de dolari, iar procesul de rebranding prin care Intellisync Romania a devenit Nokia Enterprise Solutions Romania. In acest moment, pentru Nokia Enterprise Solutions Romania lucreaza 110 oameni.
Potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor, compania a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de peste 2 milioane de euro, in crestere cu 33% fata de 2004, cand acest indicator s-a cifrat la peste 1,5 milioane de euro.
Divizia Enterprise Solutions reprezinta 3% din vanzarile totale ale Nokia, iar in prezent numara aproximativ 1.000 de angajati la nivel mondial.
Pe langa unitatea de cercetare si Dezvoltare a Enterprise Solutions, prezenta Nokia la Cluj include, de asemenea, o viitoare fabrica in localitatea Jucu. Aceasta urmeaza sa fie operationala la inceputul anului 2008, in urma unei investitii de aproximativ 60 de milioane de euro.
Potrivit estimarilor Nokia, punctul de productie de la Cluj va ajunge la capacitate maxima in 2009, moment in care in fabrica vor lucra aproximativ 3.500 de angajati. Reprezentantii Nokia Enterprise Solutions au declarat ca deschiderea fabricii din Romania nu va influenta in mod semnificativ afacerile diviziei pe piata locala.
Compania finlandeza Nokia a intrat pe piata din Romania in 1999, prin divizia de operatiuni legate de clienti si piata, aceasta coordonand vanzarile de dispozitive, solutii si aplicatii Nokia.
Conform oficialilor Nokia Romania, pe piata locala s-au vandut anul trecut prin canalele de distributie oficiale 3,3 milioane de telefoane mobile.
La nivel global, Nokia are peste 68.400 de angajati, iar in 2006, veniturile nete din vanzarile de telefoane mobile ale companiei au fost de 41,1 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO