Business Hi-Tech

Nortel: In cinci ani piata locala de servicii, echipamente si telefonie IP va fi de 2-3 mld. dolari

10.11.2006, 19:28 35

In urmatorii 3-5 ani piata locala de echipamente de servicii de telefonie prin Internet (VoIP) si de transmitere de date (servicii Internet) pentru corporatii va ajunge la 2-3 miliarde de dolari, a declarat pentru Ziarul Financiar Sorin Lupu, presedintele Nortel pentru Europa de Est. In acest moment aceasta piata este de ordinul sutelor de milioane de dolari, conform oficialului Nortel.
"Estimarea este bazata pe evolutia acestei piete in alte tari. Nu in ultimul rand, cred ca acest an a fost o piatra de hotar pentru telefonia VoIP pentru companii, avand in vedere ca a fost primul an in care am vandut mai multe echipamente pentru telefonie VoIP decat echipametele de telefonie digitala", a explicat Lupu.
Nortel are activitati in Romania inca din 1994. Primul contract important al companiei a fost in 1996 cu Romtelecom. De asemenea, Nortel a participat la dezvoltarea infrastructurii Dialog, preluat de Orange, si Connex, preluat de Vodafone.
"Cele mai mari contracte semnate pe piata locala au avut, fiecare, o valoare de aproximativ 30 de milioane de dolari, a precizat Lupu. Conform unor surse din piata, cifra de afaceri Nortel pe piata locala va atinge aproximativ 40 de milioane de euro in acest an. In acest moment, numarul angajatilor Nortel Romania este de aproximativ 20 de oameni, care formeaza departamentul de marketing si vanzari.
De asemenea, Nortel a externalizat partea de cercetare si dezvoltare catre compania romaneasca de outsourcing ITC Networks. In aceasta companie exista 400-500 de oameni care lucreaza doar pentru Nortel, conform lui Lupu.
Investitiile in cercetare si dezvoltare din acest an ale Nortel in Romania se cifreaza la aproximativ 20 mil. dolari, urmand ca pe viitor aceasta valoare sa creasca, conform lui Lupu. "Suntem foarte multumiti de parteneriatul nostru cu cei de ITC Networks si de la an la an din ce in ce mai multi oameni de la aceasta companie lucreaza la proiectele noastre", a afirmat Lupu. "Oricum pentru Nortel lucreaza si in strainatate foarte multi romani", a adaugat Lupu.
Nortel Romania are in plan extinderea numarului partenerilor. Deja, Nortel a cooperat la realizarea unor proiecte de anvergura cu Felixtelecom, Omnilogic, Net-com si Tornado. "Am observat si pe alte piete ca formarea unei retele de parteneri cat mai bine dezvoltate a influentat foarte mult afacerile noastre. Prin parteneriat, nu exclud nici achizitia si nici un joint-venture cu o companie romaneasca, in viitor", a spus Lupu.
Lupu considera ca in cazul tehnologiei WiMax nu mai este vorba daca va fi adoptata sau nu, ci mai degraba cand, atat in strainatate, cat si in Romania. "In acest moment operatorii de telefonie mobila au model de afaceri bazat pe servicii de voce. Numai serviciul de SMS a avut cu adevarat succes, in afara de cel de voce", a explicat Lupu.
El a adaugat ca acest model se va schimba pe masura ce nevoile oamenilor se vor indrepta din ce in ce mai mult spre servicii de date.
"In viitor o sigura persoana va avea si mai multe device-uri pe care le foloseste uzual si va fi nevoie de retea capabila sa faca fata la un transfer foarte mare de date. Actuala tehnologie 3G nu va putea face fata, avand in vedere ca o retea 3G nu suporta ca mai mult de 20% din utilizatorii sai sa foloseasca servicii de date", a precizat Lupu.
Nortel Romania si-a deschis o reprezentanta in Romania din 1999. Clientii companiei activeaza in domenii precum financiar, utilitati, operatori telecom, administratie publica si aparare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO