Business Hi-Tech

Numarul de vizitatori ai site-urilor din BRAT a crescut cu 18%

Numarul de vizitatori ai site-urilor din BRAT a crescut cu 18%

Click pentru imaginea intreaga

14.02.2008, 20:36 27

Numarul total al clientilor (vizitatorilor) unici ai site-urilor inscrise in Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI) a inregistrat in luna ianuarie o crestere de 17,88% in raport cu luna decembrie, potrivit datelor furnizare de Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT).
Cele 202 site-uri prezente in SATI in luna ianuarie au cumulat peste 37 de milioane de clienti unici, fata de cei 31,4 unici inregistrati in luna decembrie.
Primele rezultate SATI au fost livrate in luna septembrie a anului trecut, la primul studiu fiind incluse 144 din cele aproximativ 200 inregistrate.
De asemenea, numarul total de vizite a crescut de la 86 de milioane la peste 103,7 milioane in luna ianuarie, in timp ce numarul total de afisari s-a apreciat cu 23,65%, la peste 631 de milioane.
Orlando Nicoara, director general al MediaPro Interactiv, divizia de internet a grupului MediaPro, spune ca ianuarie a fost o luna care a inceput mai greu.
"Pentru lunile urmatoare ma astept la o crestere a numarului de site-uri inscrise in SATI, in primul rand ca urmare a primelor livrari de date demografice. Acestea vor duce la cresterea interesului advertiserilor si vor contribui la cresterea bugetelor pentru online", a precizat Nicoara.
Calin Fusu, manager general si cofondator al Neogen, apreciaza ca SATI isi va consolida pozitia de instrument unic de masurare a traficului si audientei pentru site-urile importante, ceea ce va conduce la micsorarea importantei prezentei in Trafic.ro, serviciul de monitorizare a traficului detinut de NetBridge Investments.
"Probabil Trafic.ro va mai continua sa existe inca aproximativ un an", a su-bliniat Fusu.
El afirma ca publicul roman este in plin proces de schimbare a obiceiurilor de consum si "va continua sa opteze pentru alternativele oferite de internet, ceea ce va conduce la un consum tot mai mare de internet".
In luna ianuarie primele doua site-uri din SATI in ceea ce priveste numarul de clienti unici - softpedia.com si clubafaceri.ro - au ramas neschimbate, avand 2,29 milioane si respectiv aproximativ 1,85 milioane de unici, in timp ce neogen.ro a urcat pe pozitia a treia cu 1,283 milioane de clienti unici. Astfel, portalurile ocupa primele patru pozitii din SATI, pozitia a patra fiind ocupata de roportal.ro, cu aproximativ 1,28 milioane de unici.
Cea mai mare crestere dintre primele zece site-uri din punctul de vedere al numarului de clienti unici a fost inregistrata de ejobs, respectiv 34%, la 914.000 de unici. Per ansamblu, numarul de vizitatori unici din Top 10 a crescut in luna ianurie cu 11%, sub media inregistrata la nivelul intregului studiu.
In ceea ce priveste site-urile de presa (scrisa si tv), Pro TV ocupa prima pozitie cu 820.000 de vizitatori unici, in crestere cu 22,76% fata de luna decembrie.
Site-ul romanialibera.ro a cunoscut in luna ianurie cea mai mare crestere din aceasta sectiune, respectiv 34%, la aproximativ 424.000 de unici, fiind urmat de site-ul Ziarului Financiar (zf.ro), al carui numar de unici s-a apreciat in aceasta perioada cu peste 31,8%, la circa 412.000 de vizitatori unici.
De cealalta parte, site-ul Jurnalului National (jurnalul.ro) a cunoscut in prima luna din 2008 o scadere a numarului de clienti unici, la aproximativ 336.000 de vizitatori, fata de peste 382.000 de vizitatori unici in luna decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO