Business Hi-Tech

Numărul trei mondial în ventilatoare: Salariile mici din estul Europei, motiv insuficient pentru o fabrică

 Numărul trei mondial în ventilatoare: Salariile mici din estul Europei, motiv insuficient pentru o fabrică

Autor: Adrian Seceleanu

30.11.2010, 23:49 54

România şi celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est nu suntzone atractive pentru deschiderea unei fabrici care să producă învolume mari sisteme de răcire pentru calculatoare din cauzarezultatelor slabe din sistemul de distribuţie pentru materiileprime, spun reprezentanţii companiei taiwaneze ADDA Corporation,numărul trei mondial în producţia de ventilatoare pentru industriaIT.

"Când te gândeşti la o fabrică, nu te uiţi doar la costurile cuforţa de muncă. Acum câţiva ani am luat decizia de a nu face ofabrică în Europa Centrală şi de Est din cauza problemelor defurnizare pentru materia primă. E foarte greu să găseşti unfurnizor bun în Europa, dar dacă l-am găsi, atunci am face ofabrică în regiune. Salariile pot fi atractive, dar este nevoie şide materii prime", a declarat Morris Yang, director de vânzăriinternaţionale al ADDA Corporation, în cadrul unei întâlniri cujurnalişti din Europa de Est organizate de Consiliul pentrudezvoltarea comerţului exterior din Taiwan (TAITRA).

"Aproximativ 35% dintr-un ventilator este realizat din plastic,circa 40% din cabluri şi metal, iar 20% din semiconductori. Avemnevoie de furnizori buni pentru aceste componente pentru a lua odecizie de a deschide o fabrică."

Totuşi, o altă posibilitate de a deschide o unitate de producţiear fi ca un mare producător de PC-uri să-şi deschisă o unitate deasamblare în regiune, spune Tim Ho, directorul general alcompaniei.

"Am merge în Europa Centrală şi de Est cu o fabrică doar dacă unmare producător de calculatoare sau alte echipamente IT ar merge înregiune şi ne-ar spune: veniţi, avem nevoie de componente", a spusHo. "Dar, oricum, am face asamblarea ventilatoarelor în EuropaCentrală şi de Est, nu producţie. Ar putea exista o şansă în viitorsă venim în regiune", a adăugat el.

Cea mai mare facilitate de producţie din România din industriade înaltă tehhnologie este unitatea deschisă în judeţul Cluj decompania finlandeză Nokia. Finlandezii asamblează în Româniatelefoane mobile.

În acest moment ADDA Corporation înregistrează costuri totalelunare minime de aproximativ 400 de dolari pe lună pentru unangajat într-o fabrică din China şi de 600 de dolari în Taiwan.

Un salariat de la o fabrică din China câştigă minimum 200 dedolari pe lună, iar în Taiwan aproximativ 500, potrivit datelorprezentate de oficialii ADDA.

În România, un angajator înregistrează costuri totale deaproximativ 320 de dolari pe lună pentru a plăti un salariu de 185de dolari (600 de lei). Faţă de acum cinci ani, costurile din Chinaau crescut puternic, spun oficialii ADDA.

"Acum cinci ani salariul pentru zona Shenzen din China era înjur de 100 de dolari americani pe lună, iar acum a ajuns la 200. Cutot cu taxe, costul lunar pe angajat a ajuns la aproape 400 dedolari. Înainte, cu banii plătiţi pentru a face o singură angajareîn Taiwan aveam 4-5 oameni la o fabrică din China. Acum, diferenţas-a redus puternic iar în 2012 costurile din China ar putea ajungeegale cu cele din Taiwan. Este posibil ca şi costurile de transportsă devină egale în aproximativ doi ani. China nu mai este o zonăatât de ieftină pentru producţie, dar marketingul este mult maieficient", a spus Yang.

Compania taiwaneză, care produce anual aproape 100 de milioanede ventilatoare, lucrează pentru companii ce Hewlett-Packard, Dellsau Microsoft. "Suntem unul din cei doi furnizori de ventilatoarepentru sistemele de jocuri Xbox şi Kinekt, de exemplu", a spusYang. Ventilatoarele companiei sunt însă, din 1999, încorporate şiîn maşini precum cele realizate de Volvo sau Mercedes Benz.Compania, fondată în anul 1978 şi listată la bursa din Taiwan în2004, estimează pentru acest an afaceri de 118 de milioane dedolari.

Pe măsură ce marjele de profit din producţia de ventilatoarepentru industria IT au devenit tot mai mici, compania a începutanul trecut să intre pe noi segmente de activitate, pentru a-şiîmbunătăţi rezultatele financiare.

"Am început să lucrăm la ventilatoare pentru frigidere, maşinide spălat. Norocul nostru este că aproape orice se bagă în prizăare nevoie şi de un ventilator, de un sistem de răcire. Marjele deprofit sunt mai bune în afara industriei IT", a spus directorul devânzări internaţionale al ADDA.

Compania are în plan deschiderea unei noi fabrici în China, pelângă cele două existente, pentru a-şi extinde producţia. Companiaare şi o unitate de producţie în Taiwan, unde sunt realizate înspecial produsele noi.

"Este o chestiune de protecţie a drepturilor de proprietateintelectuală. Nu vrem ca produsele noastre să fie copiate imediatde alte companii din China, de aceea transferăm producţia acolo laaproximativ un an de la lansarea unui nou produs pe piaţă."

Momentan, ADDA Corporation are planuri de a deschide la Milano,în Italia, o reprezentanţă de vânzări. "În Milano are şi Acer oreprezentanţă şi acolo se află şi distribuitorul nostru numărul unudin Europa", a spus Morris Yang.

"Căutăm, pe de altă parte, distribuitori pentru Europa de Estpentru că abia acum începem să demarăm eforturile de promovare înregiune."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO