Business Hi-Tech

O solutie contra pirateriei pe Internet dopeaza incasarile Vimore Soft

14.02.2005, 00:00 69

Producatorul clujean de software Vimore Soft, specializat in dezvoltarea si distributia de aplicatii de cautare, a incheiat un parteneriat cu compania americana Digimark, care este contractor al FBI, pentru realizarea unui sistem de identificare a celor care incalca drepturile de autor pe Internet in domeniul imaginilor stocate in format digital.
Incheierea acestui parteneriat cu Digimark, precum si contractele aflate in negocierevor creste cifra de afaceri a companiei din Cluj la 8 milioane de euro anul acesta, de la 80.000 de euro cat a inregistrat anul trecut, a declarat pentru ZF Victor Vacaretu, asociat unic al Vimore Soft.
"Americanii de la Digimark au dezvoltat un program de amprentare digitala a imaginilor digitale, iar noi am creat un soft care descopera fotografiile amprentate care au fost sustrase si utilizate pe Internet fara acordul proprietarilor", a precizat el. Astfel, fotografii profesionisti si site-urile specializate isi pot proteja pozele aflate in baza de date impotriva utilizarii lor ilegale pe Internet.
Acest soft a fost dezvoltat de compania clujeana in urma acum cativa ani, in timp ce lucra tot pentru un partener din SUA, proprietarul unei uriase "banci virtuale" de imagini, care vroia sa isi protejeze cat mai bine fotografiile din baza de date. Clujenii au semnat un contract cu Richard Askew, proprietarul bancii de imagini Stockart.com, a castigat anul trecut aproape 700.000 de dolari ( 583.000 de euro) pentru drepturile de autor ale imaginilor luate ilegal de pe site-ul sau si folosite pe alte site-uri web. El a folost aplicatiile Digimark si Vimore Soft, si-a marcat fotografiile din baza de date si apoi le-a descoprit rapid pe cele utilizate ilegal.
Site-ul Stockart.com ofera o gama larga de fotografii profesioniste, realizate de artisti in domeniu. Pretul unei comenzi realizate pe site variaza in functie de numarul de fotografii, calitatea ceruta, dar si in privinta drepturilor de exclusivitate asupra imaginilor furnizate. Pentru livrarea unei comenzi, taxele sunt de 55 de dolari (peste 42 de euro) plus transportul (43 de dolari pe CD, sau 10 dolari pentru trimiterea prin e-mail).
Pentru a ajuta la identificarea si prinderea "hotilor" de imagini, specialistii Vimore Soft au pus cap la cap un program care scaneaza site-urile de Internet si - utilizand sistemul de amprentare Digimark - depisteaza datele privind fotografiile care au fost deja protejate de proprietari si care au fost utilizate ilegal, fiind accesibile ilegal de catre utilizatorii de Internet. Mai mult, reprezentantii firmei spun ca programul creat poate gasi orice fel de alte informatii furate pe Internet, daca acestea au fost marcate in prealabil cu o amprenta virtuala. Acest lucru ar putea fi o solutie pentru industria divertismentului online, care cauta de ani de zile o solutie pentru pirateria pe Internet.
"Programul este astfel creat incat sa caute prin site-uri dupa niste informatii cerute de catre utilizator. Spre deosebire de motoarele obisnuite, al nostru lucreaza si cu aplicatii Java, ceea ce returneaza cele mai complete informatii. Practic, nu poti sa ascunzi nimic fata de el", a explicat Victor Vacaretu.
Dincolo de furnizarea acestui soft, firma clujeana are ca obiect de activitate si crearea si dezvoltarea de site-uri, precum si aplicatii specifice de baze de date, realizate cu ajutorul unui motor de cautare propriu (de genul celui utilizat de Google spre exemplu).
"Estimarile optimiste pentru acest an sunt sustinute de faptul ca, in materie de cautare si obtinere de informatii numai pentru imagini, avem dezvoltat un soft unic si adaptabil la o multime de cerinte", explica Vacaretu.
Compania clujeana lucreaza exclusiv cu firme straine, majoritatea clientilor Vimore Soft fiind din SUA si Canada. "Nu gasim clienti in tara care sa lucreze la tarifele noastre, astfel incat afacerea sa renteze. Nu pot sa pretind in Romania 15 dolari pe ora pentru proiecte de web-developpment, pret care in SUA este modic", afirma Victor Vacaretu.
Vimore Soft a fost infiintata in 2003 si are in prezent 9 angajati.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO