Business Hi-Tech

OK antitrust pentru afacerea Oracle-PeopleSoft

24.06.2003, 00:00 23

Oficialii americani care supravegheaza activitatile economice pentru a bloca tentativele de creare a unor monopoluri (antitrust) au anuntat ca nu ar bloca cumpararea companiei PeopleSoft de catre gigantul Oracle.
Oficialii ar putea cere insa Oracle sa renunte la unele din produsele sale in favoarea celor PeopleSoft, deoarece ambele companii detin cote foarte mari de piata pe segmentul aplicatiilor pentru resurse umane. Boardul director al PeopleSoft a respins insa noua oferta imbunatatita a Oracle, care a urcat oferita pentru rivalul sau la 6,3 miliarde de dolari.
Tergiversata poveste a inceput in momentul in care PeopleSoft a anuntat ca intentioneaza sa cumpere producatorul software J.D. Edwards pentru 1,75 miliarde de dolari, punand in pericol pozitia Oracle, care este din punct de vedere al incasarilor numarul doi pe piata software dupa Microsoft si pe locul doi pe piata de aplicatii pentru afaceri dupa SAP.
Oracle a anuntat imediat ca vrea sa cumpere PeopleSoft  pentru suma de 5 miliarde de dolari, dar oferta a fost respinsa. Mai mult, PeopleSoft s-a adresat justitiei, spunand ca este vorba de o preluare ostila si cerand autoritatilor sa blocheze actiunile Oracle. Pana la urma, pentru a-si dovedi intentiile serioase, compania Oracle a fost obligata sa isi "indulceasca" oferta, anuntand ca este dispusa sa plateasca 6,3 miliarde de dolari. Mai mult, Oracle i-a asigurat pe clientii PeopleSoft ca nu ii va bliga sa treaca la alte programe sau sa faca upgrade-uri. Oracle a declarat ca este interesata de inovatiile tehnologice ale PeopleSoft.
O eventuala societate mixta formata de Oracle si PeopleSoft va acapara zece procente din piata internationala de profil, fata de cota de 18% adjudecata de SAP. Aceasta fuziune ar ajuta grupul Oracle sa il detroneze in cele din urma pe rivalul german.
Refuzul PeopleSoft de a accepta oferta nu dura la nesfarsit, pentru ca membrii conducerii trebuie in primul rand sa se gandeasca la binele actionariatului. Astfel, o eventuala oferta si mai generoasã din partea Oracle nu ar mai putea fi respinsa atat de usor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO