Business Hi-Tech

Omnilogic: afacerile au scazut la 130 mil. dolari

14.03.2007, 19:06 20

Omnilogic, companie furnizoare de servicii IT si cel mai mare jucator de pe piata locala de distributie IT&C, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de aproximativ 130 mil. dolari (103,6 mil. euro), in scadere cu peste 15% fata de anul precedent.
Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic, spune ca rezultatele companiei reflecta conditiile locale, respectiv o piata care nu inregistreaza o crestere organica si care resimte puternic absenta unor proiecte majore generate de sectorul public.
"Nu cred ca Romania are, la acest moment, un sector privat care sa fie capabil sa sustina o crestere a businessului de IT&C, lasand bineinteles deoparte sectorul financiar - bancar si operatorii telecom. Si atunci efectele se vad", a declarat pentru ZF Gabriel Marin, cel care controleaza compania.
"Practic, sectorul public nu mai exista de doi ani de zile, si intr-un fel este firesc, functionarul public are cu totul si cu totul alte preocupari: DNA, DIICOT, alte probleme de genul asta decat sa gandeasca pentru crearea de proiecte sau lucruri de genul acesta, iar in plus, cu tot respectul, preocuparile din ultimii doi ani s-au indreptat mai mult catre borduri si catre asfalt", afirma seful Omnilogic. "De altfel si acum regret ca in 2004, daca as fi fost 'baiat destept', ca sa-l citez pe domnul Basescu, mi-as fi deschis o fabrica de borduri, ati vazut probabil maldarele de borduri care zac pe marginile tuturor drumurilor din Romania si categoric ca as fi fost mult mai linistit si mai profitabil decat in businessul de tehnologie".
"Sectorul public are o pondere importanta in piata - uitati-va de exemplu la ceea ce se intampla in SUA, cat de mult inseamna sectorul public si cum sectorul public a lansat marile corporatii din IT&C, incepand chiar cu IBM la mijlocul secolului trecut", insista el.
Pe de alta parte, un alt jucator important de pe piata locala de distributie, compania Asesoft Distribution, a raportat pentru anul trecut o crestere de 50% a afacerilor si estimeaza pentru acest an un avans de 30%, la aproximativ 100 mil. dolari. Gabriel Marin afirma insa ca piata nu a crescut in ansamblu, iar rezultatele altor jucatori au o alta explicatie. "Piata locala de distributie nu creste organic, ci exista mai degraba o crestere de substitutie intre firmele din tara. Parerea mea este ca zona traditionala de IT&C nu a depasit anul trecut 500-600 de milioane de dolari", spune Marin.
In ce priveste acest an, Gabriel Marin afirma ca vizeaza o crestere a cifrei de afaceri cu aproximativ 75%, care va fi generata in special de proiecte din zona telecom. "Surprinzator, estimarea noastra, in varianta optimista, pe acest an este de atingere a unei cifre de afaceri de aproximativ 230 de milioane de dolari. Motivatia acestei cresteri o reprezinta existenta catorva businessuri punctuale, in segmentul operatorilor telecom. Cresterea pe care o prognozam este bazata exclusiv in segmentul telecom, si nu in segmentul traditional de IT&C, care in cel mai bun caz este constant la momentul acesta", afirma seful Omnilogic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO