Business Hi-Tech

Omnilogic va furniza SNR echipamente de 17 mil. euro

14.01.2009, 18:07 48

Omnilogic va furniza Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR) echipamentele de comunicatii necesare eliberarii benzilor de frecventa de 3,6-3,76 GHz, care permit introducerea tehnologiei WiMAX in Romania, valoarea contractului ridicandu-se la circa 17 milioane de euro.

"In decembrie 2008, comisia de licitatie a stabilit castigatoare oferta depusa de Omnilogic. Contractul comercial a fost semnat, dar se asteapta si semnarea contractului de finantare, dupa ce se obtine avizul de la banca finantatoare, Raiffeisen Bank Romania", a declarat, ieri, directorul general al SNR, Lucian Filip. La licitatie a depus o oferta si compania elena Innova.
In prezent, benzile de frecventa 3,6-3,76 GHz sunt utilizate de SNR pentru retransmiterea programelor de radio si televiziune. Dupa achizitionarea si punerea in functiune a echipamentelor, compania va elibera benzile de frecventa in vederea utilizarii acestora pentru furnizarea de servicii de telecomunicatii si introducerea de noi tehnologii, precum WiMAX.
Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) a scos la licitatie doua licente de utilizare a frecventelor radio in benzile de frecvente 3.600-3.657 MHz, respectiv 3.700-3.757 MHz, in scopul furnizarii de retele publice de comunicatii electronice si de servicii de comunicatii electronice destinate publicului si a introducerii sistemelor BWA (Broadband Wireles Access - acces pe suport radio de banda larga).
Potrivit datelor ANC, caietul de sarcini a fost achizitionat de Asesoft International, Comcore Management, Cosmote Romania, Media Sat, RCS&RDS si Vodafone Romania.
Deschiderea ofertelor pentru WiMAX va avea loc pe 6 februarie, iar pe 9 martie vor fi anuntati castigatorii celor doua licente. Taxa de licenta a fost stabilita de Executiv la echivalentul in lei a 7,5 milioane de euro.
A treia licenta a fost acordata SNR. In acest caz, taxa de licenta a fost de doua mil. euro.
Implementarea sistemelor BWA la nivel national va contribui la eliminarea barierelor din calea dezvoltarii comunicatiilor electronice in banda larga, la asigurarea accesului la internet de banda larga in regiunile defavorizate, sarace sau izolate, precum si la utilizarea eficienta a spectrului de frecvente radio pentru servicii de banda larga.
Sistemele BWA de tip WiMAX permit furnizarea de servicii de internet la viteze ridicate, pe arii extinse, de pana la 65 de kilometri, prin tehnologii fara fir (wireless). WiMAX (Woldwide Interoperability for Microwave Access) este un standard sustinut de grupul american Intel.
In privinta licitatiei pentru achizitionarea unui sistem informatic pentru managamentul activitatii (ERP), proiect estimat la circa sase milioane de euro, Filip a afirmat ca managementul SNR a luat decizia sistarii procedurilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO