Business Hi-Tech

Operatorii mobili nu isi revizuiesc bugetele pe 2009

18.11.2008, 19:21 13

Operatorii locali de telefonie mobila nu iau deocamdata in calcul modificari ale bugetelor de venituri si cheltuieli pentru 2009, criza financiara internationala neavand inca un impact semnificativ in Romania care sa determine revizuiri ale obiectivelor propuse, au declarat reprezentantii a trei jucatori din industria locala.

"Cosmote Romania nu si-a revizuit obiectivele de afaceri pentru ca criza a inceput dupa stabilirea bugetului pentru anul 2009, unul cu obiective totusi conservatoare", a declarat Stefanos Theocharopoulos, directorul general al operatorului.
Richard Moat, directorul general al Orange Romania, a afirmat ca impactul crizei financiare "nu se vede" asupra veniturilor companiei. "In acest context, Orange Romania nu si-a revizuit obiectivele propuse", a spus Moat. Totusi, pentru anul curent Orange si-a revizuit in jos tinta privind numarul de clienti, de la 10,7 la 10,6 milioane de clienti.
In cazul Telemobil, directorul general al companiei, Chris Bataillard, a spus ca impactul crizei inca nu se simte pe piata locala. "Telemobil este un operator de dimensiuni reduse si suntem mai putin afectati", a spus Bataillard.
Liviu Nistoran, presedintele Autoritatii Nationale de Comunicatii (ANC), estimeaza ca industria locala telecom va fi afectata, dar va ramane totusi pe crestere.
"Criza financiara globala si economica va afecta intr-o oarecare masura si piata de telecomunicatii, insa imi exprim optimismul din cauza ca in zona de broadband avem inca foarte mult de lucru si toti operatorii, in special cei mari, se ocupa in general de broadband-ul fix. Avem broadband-ul mobil si, la inceputul anului viitor, vom acorda doua licente WiMax", a spus Liviu Nistoran.
In alta ordine de idei, el a subliniat ca "nu vom avea recensiune" in piata de servicii de retransmisie a programelor TV, parerea sefului ANC fiind ca va exista "o crestere cu o singura cifra" a acesteia.
Reprezentantii operatorilor si ai arbitrului telecom au facut aceste declaratii in contextul anuntului oficial privind infiintarea Asociatiei Operatorilor Mobili din Romania (AOMR), un ONG sustinut de operatorii Orange, Vodafone, Cosmote si Zapp.
Infiintata pentru a promova si sustine interesele comune ale industriei de telecomunicatii mobile, AOMR si-a inceput activitatea in a doua parte a anului 2008. Compania este condusa de un board, in care sunt reprezentati cei patru operatori si un director executiv si un presedinte executiv, ultima functie fiind detinuta de fiecare operator pe durata a sase luni.
Presedintele in exercitiu este Marian Velicu, Senior Director, Regulatory, Legal and Corporate Affairs la Vodafone Romania. Functia de director executiv este detinuta de Liviu Popescu.
AOMR isi propune promovarea unor initiative legislative in domeniul comunicatiilor si in sectoare conexe, precum si dezvoltarea practicilor de autoreglementare in conformitate cu cerintele Uniunii Europene. De asemenea, asociatia are in vedere si educarea consumatorilor finali de comunicatii electronice, prin dezvoltarea de programe in acest sens.
Un proiect care este pe agenda AOMR este crearea, in viitor, a unei baze de date cu telefoanele mobile furate sau pierdute de catre clienti, pentru a impiedica utilizarea acestora de catre "noii" proprietari.
Orange, Vodafone, Cosmote si Telemobil au investit, incepand cu anul 1997, aproximativ patru miliarde de euro, din care 350 milioane de euro pentru licentele operate, GSM si 3G, potrivit datelor AOMR.
La aceasta suma se adauga taxele pe care cei patru operatori le vireaza anual pentru tarifele de utilizare a spectrului si tarifele de monitorizare, in valoare de peste 50 mil. euro.
"Ponderea industriei comunicatiilor in PIB se apropie de 3%", a spus Velicu, care a adaugat ca investitiile anuale ale celor patru operatori au ajuns la un ritm anual de peste 500 mil. euro.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO